Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

16 april 2005

Potthål och underhåll

Potthål (eller tjälskador) kallas de hål som uppstår i gator då tjälen går ur marken.

Att de alls uppstår beror på bristande underhåll av gator och vägar. En asfalterad väg består av ett antal olika lager, överst finns slitlagret (asfalt) och därunder bärlagret (för att göra det enkelt).
slitlager
bärlager


För att en väg ska hålla länge, så krävs regelbundet underhåll av slitlagret. Därigenom så skadas inte bärlagret och underhållskostnaden blir låg.

Om man inte utför det regelbundna underhållet, så kommer regnvatten att komma ner i bärlagret och när tjälen går ur marken, så uppstår potthålen. Dessa blir då dyra att åtgärda på rätt sätt.

En billig lösning är att enbart fylla dem med ett asfaltliknande material, som då är hårdare än omgivande asfalt och som därför orsakar skador på den omgivande asfalten som också måste åtgärdas osv...

Rätt lösning är att renovera vägen, vilket innebär att ta bort asfalten från området som omger potthålet, reparera bärlagret och slutligen lägga ny asfalt.

Kostnaden för detta överstiger vida kostnaden för regelbundet underhåll av asfalten, så speciellt ekonomiskt är det inte att snåla in på underhållet, vilket många kommuner tycks tro.

Så att potthålen uppstår beror (för det mesta) på att kommunerna inte insett vidden av uttrycket "snålheten bedrar visheten".

Etiketter:

0 Kommentarer:

<< Hem