Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

02 maj 2005

Hur tillämpar man Barnkonventionen?

FNs Barnkonvetion (sammanfattning här) innehåller fyra huvudprinciper. Grundpelaren är artikel 3, som handlar om att det är "barnets bästa" som ska komma i främsta rummet.

Med tanke på att detta är centralt när det gäller flyktingbarn, så är ju frågan hur det här ska tolkas. Eftersom det här med flyktingar är ett jättestort område, så försöker jag, som vanligt, att begränsa mig för att göra det "enkelt" att ta ställning.

Vi förutsätter att det aktuella barnet/familjen inte är flyktingar (dvs de ska inte få stanna av det skälet) och vi bortser från sjukdom och en massa annat. Det enda vi tar hänsyn till är barnets tid i Sverige. Då har vi fått fram en (förhållandevis) enkel kärnfråga.

Så tar vi och ser till ytterligheterna:

1. Om barnet/familjen varit i det land de "flytt" till (Sverige eller annat land) i EN vecka.
I det här fallet så är det lätt att argumentera för att det är bättre för barnet att få komma tillbaka till sitt hemland. Det är där det har sina kompisar, sin vana omgivning, talar samma språk som andra (etc).

2. Om barnet varit i det land det "flytt" till (Sverige eller annat land) i 10 år.
I det här fallet så är det ju lätt att argumentera för motsatsen. Det har sina kompisar här, är van vid den Svenska skolan (och mitt uppe i sin utbildning dessutom), det är (sannolikt) bättre på att tala och förstå Svenska än sitt "hemspråk".

Ja, vart resonemanget leder till förstår du ju. Var går gränsen? Ska ett barn som varit här 8 år få stanna? Ska det få stanna om det varit här 5 år? 3 år? ???

Visst är frågan svår? Vad tycker du? Varför?

Om du tycker att det behövs en exempelålder för att ta ställning, så kan vi säga att barnet är 7 år när det kommer hit (efter 10 år är barnet således 17 år).

3 Kommentarer:

At 03 maj, 2005 17:50, Blogger Mats skrev...

Tja, anledningen kan vara att föräldrarna är ekonomiska "flyktingar"... Det var därför jag satte citationstecken runt "flytt" i texten.

Tanken med inlägget var att visa hur svårt det är att avgöra vad som är "barnens bästa".

Om du tänker dig in hur det var när du var sju år och föreställer dig att dina föräldrar "flydde" till Tyskland för att lönerna är högre där. Skulle det vara bättre för dig att stanna kvar i Tyskland efter 6 månader istället för att flytta tillbaka till Sverige?

För min del tycker jag det är för kort tid. Visst, lite Tyska skulle jag säkert ha lärt mig men jag skulle fortfarande sakna mina kompisar i Sverige... tror jag.

 
At 09 juni, 2005 11:33, Blogger Masoud skrev...

Det är inte alls svårt att avgöra vad som är barnens bästa. Man kan börja med att fråga barnen.
Om det här inlägget handlar om barnkonventionen så tycker jag att du bör läsa den en gång till. De fyra huvudprinciperna i konventionen finns på min sida tillsammans med en länk till Barnombudsmannens sida där jag hämtat informationen från. Det är en bra sida....enkel och pedagogisk. Mvh / MV

 
At 09 juni, 2005 17:12, Blogger Mats skrev...

Om det är ett barn med föräldrar, så vet ju barnet vad föräldrarna vill och kommer att bortse från sin egen önska och ge det svar som det tror tjänar föräldrarnas syfte. Så att fråga barnet är att utsätta det för en hård press.

Du kan ju själv tänka dig hur det skulle vara om barnet sa att det hellre ville flytta hem igen till sina kompisar. Hur tror du att föräldrarna skulle ta det?

Så att fråga barnet i ett sådant fall vore grymt och knappast till barnets bästa.

Jag har läst på din sida och förstår inte vad det skulle tillföra? Samma länk som jag har och i stora delar bara citat av det som min länk går till hos Barnombudsmannen.

 

<< Hem