Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

13 juni 2006

Ska andras lagar gälla för Svenska avtal?

Läser om en man som våldtog sin sambo i Tunisien. När hovrätten prövar ärendet, så anser de att samboskapet ska betraktas som ett äktenskap (!) och att det är lagligt bara för att övergreppet skett i Tunisien (!).

Om man tecknar avtal i Sverige, så måste de förutsättningar som gäller här och som var kända av parterna gälla om brott mot avtalet ska prövas av Svensk domstol. Nya förutsättningar, annat än de som föranleds av lagändringar i Sverige, ska givetvis inte gälla gentemot parterna.

Hovrätten gjorde därför - i mitt tycke - ett dubbelfel när de dömde. Ett samboskap ÄR inget äktenskap. Enligt Tunisisk lag så är straffet för våldtäkt utom äktenskapet döden. Ska hovrätten döma mannen till döden enbart för att Tunisisk lag säger det? Givetvis inte. Hovrättens dom faller på sin egen orimlighet och jag ifrågasätter helt klart Hovrättens kompetens.

Enligt SVensk lag, så kan man dömas i Sverige för brott begågna utomlands om brottet är straffbart i båda länder. Ogifta som begår våldtäkt mot varandra är straffbart i både Sverige och Tunisien, alltså ska mannen kunna dömas för våldtänkten i Sverige.

Så vad blir konsekvensen av Hovrättens agerande - om inte HD tar upp fallet? Jo att kvinnor tjänar på att anmäla den här typen av brott i Tunisien i fortsättningen. För då mannen inte kan bevisa att de är gifta (vilket de ju inte var), så ska han dömas till döden. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Etiketter:

0 Kommentarer:

<< Hem