Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

11 juni 2006

Skatt på bredband???

Nu diskuterar politikerna om de ska införa skatt på bredband - för att gynna upphovsrättsinnehavarna.

En förfelad idé:

Dels så använder inte alla sin bredbandskoppling för att ladda ner upphovsrättsskyddat material och varför ska de (vi) betala för att andra gör det?

Dels så är det ju inte bara bredbandsuppkopplingar som kan nyttjas för att ladda hem saker. Det kan även telefonen göra (via modem eller musik direkt via "luren"). Ska även telefonen straffskattas bara för att det går att ladda hem upphovsrättsskyddat material via telefonen? Även dagstidningen kan ju nyttjas för detta. De innehåller bilder som man kan scanna in i datorn...

Det är självklart industrin själv som får agera för att minska problemet. Sänker de priserna på filmDVD och musikCD, så lär ju problemet minska. Det vore viktigare att politikerna intresserade sig för att åtgärda ockerpriserna i film- och musikindustrin. Det är där problemet finns och symtomen visar sig i form av nedladdning över nätet. Att sätta på "plåster" löser inte problemet utan det måste lösas vid källan (musik- och filmbranchen), precis som vanligt således.

Det är det som är olagligt som ska beivras, själva spridandet. Jag kan ju inte avgöra om tex SVT har rätt att sprida upphovsrättsligt skyddat material på sin hemsida, så jag som nerladdare ska givetvis inte straffas utan det är givetvis en sak mellan innehavaren av upphovsrätten och den som publicerar informationen. Där är jag bara en "tredje part", som riskerar att drabbas av att andra begår brott.

Så upphäv den nya lagen och låt musik- och filmindustrin lösa sina egna problem. Att hjälpa industrin att ta betalt är ingen fråga för samhället, speciellt som den lösning politikerna nu diskuterar slår snett och drabbar oss som sällan/aldrig laddar ner något. För övrigt, så verkar inte musikindustrin speciellt intresserad av en bredbandsskatt. Att skivförsäljningen sjunkit pga för höga priser nämner de inte, utan påstår att det är nedladdningen som är problemet.

Hur är det förresten... Vi betalar ju "kassettersättning" för CD och DVD, musikspelare med hårddisk mm idag. Då borde väl nedladdning af film och musik vara ok? Varför ska vi annars betala ersättning till upphovsrättshavarna när vi köper CD, DVD mm? Om det är olagligt att ladda ner, så behövs ju inte den avgiften?

Det påminner förresten om mitt försök att få betalt av CopySwede för att folk laddar ner bilder från min hemsida. Jag har inte fått ett öre - trots att jag har upphovsrätten för bilderna och kunnat bevisa att de laddas ner. Dags att skrota den så kallade kassettersättningen också således.

Etiketter: , , ,

1 Kommentarer:

At 16 juni, 2006 22:55, Blogger Hannelore skrev...

Nej, nu får det vara nog. Vi betalar redan "kasettskatt", vilket är dubbelmoral. Varför skatt och avgifter för något som är olagligt? Som om alla bilister tvingades betala kollektivt för fortkörning.

Och nu förslag om skatt på bredband, EU-avgifter för e-mail och allt möjligt. När man väl har infört en skatt så är det lätt att höja den. Nu måste vi säga stopp.

 

<< Hem