60 år sedan Hiroshima och atombomben
I dag är det 60 år sedan atombomben släpptes över Hiroshima. SVT uppmärksammade årsdagen, genom att visa BBCs dramadokumentär och med efterföljande diskussion.
Filmen visade bland annat hur civilbefolkningen drabbades av bomben, bland annat hur en mamma inte kunde rädda sin dotter, som brändes ihjäl inför hennes ögon.
Då (för 60 år sedan) så klagade USA på att Japan inte följde "internationella lagar för krig". Numera så skryter USA om hur de, med "kirurgisk precision" kan fälla bomber, så att man minimerar antalet civila som dödas vid ett angrepp (tex Irakkrigets början).
När man släppte atombomben, så visste man inte exakt vilka konsekvenser en atombomb hade. Nu vet man. Trots det, så har USA och andra länder atombomber kvar, trots att man således vet att civilbefolkningen drabbas väldigt hårt. Så det verkar trots allt inte som om USA och andra atombombsländer egentligen bryr sig om ifall Hiroshima upprepas.
När bomben föll, så såg USA det som enda möjligheten. Var det det? Nej idag så vet vi ju att det fanns andra alternativ. Var det för tio år sedan, som det här analyserades i detalj? Nåja, det spelar ingen egentlig roll idag. Gjort är gjort och det är ju alltid lätt att vara efterklok. Det skulle dock vara bra om USA och andra tog konsekvensen av Hiroshima och skrotade de atombomber som finns kvar, eftersom de inte bör användas igen.
Länkar:
Bilder av fotografen Hiromi Tsuchida.
Övrigt: DN, SvD.
Etiketter: utrikes
0 Kommentarer:
<< Hem