Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

02 juli 2015

Nyttja Greklands kris för EUs bästa

Grekland är i kris och vill inte betala.

Den som inte vill/kan betala, drabbas av utmätning, då dess egendom kan tas som kompensation istället för de pengar som man inte kan betala.

EU och IMF kan ju göra likadant med Grekland. Ta Grekisk egendom (ganska stor del av Grekland med tanke på skuldens storlek) och gör ett läger för flyktingar och illegala EU-migranter (härefter kallade flyktingar). Det här skulle innebära stora fördelar för EU.

1. Alla flyktingar förs till EUs flyktingläger i Grekland. Det innebär att varken Sverige eller något annat enskilt EU-land behöver ta emot och pröva vem som ska få stanna och vem som inte ska få stanna. Man får en enhetlig EU-prövning på ett ställe, vilket skapar rättssäkerhet.

2. Alla EU-länder ska vara med och bekosta flyktinglägret. Då delar hela EU på bördan, vilket man ju inte gör idag. Det här torde vara mindre känsligt än att alla EU-länder ska ta emot lika många flyktingar. Att dela på gemensamma kostnader är ju EU-länderna vana vid.

3. Genom att alla flyktingar ska föras dit skyndsamt, så kan inte ensamkommande flyktingbarn "försvinna" och därmed inte heller utsättas för brott. Det blir också svårare att gömma sig undan rättvisan.

Medan flyktingens sak prövas, så ska flyktingen naturligtvis inte sitta sysslolös.

4. Flyktingen får välja vilket av EUs medlemsländer han/hon vill komma till - ifall han/hon får stanna. Då får flyktingen också veta vilka krav som ställs för att få komma just dit.

5. Bland de krav som ställs är att man ska kunna tala språket i det aktuella landet tillräckligt bra och man får möjlighet att studera det aktuella språket i lägret.

6. Man måste naturligtvis också lära sig om den kultur och de traditioner etc som gäller i det aktuella landet - och förbinda sig att följa dessa ifall man kommer till det aktuella landet (tex att kvinnor själva väljer vem de vill gifta sig med).

7. Har flyktingen yrkeskunskap, så ska denna "konverteras", så att man kan börja arbeta inom sitt yrke (läkare etc) när man kommer till det önskade landet. Om inte, så bör man få möjlighet till viss skolgång i lägret.

8. När flyktingens sak prövats, så utvisar man flyktingen ifall det inte finns skäl för att få stanna och annars så får flyktingen avlägga prov i språk, kultur, etc för att säkerställa att han/hon har tillräckliga kunskaper för det land han/hon valt.

Om flyktingen har tillräckliga kunskaper, så får han/hon komma till det önskade landet och efter att ha bevisat att han/hon kan sköta ett arbete under en lämplig prövotid (tex några år), så erbjuds han/hon permanent uppehållstillstånd och efter ytterligare några år så får han/hon möjlighet att ansöka om medborgarskap.

De som befinns vara "riktiga" flyktingar men inte vill lära sig något EU-medlemslands språk, får givetvis vara kvar i lägret tills han/hon kan resa hem till sit hemland igen. Då får flyktingen det skydd som är skäligt att ge till de som är "riktiga" flyktingar.

Så Greklandskrisen behöver således inte vara negativ. Det kan lösa ett stort EU-problem, till gagn för såväl EUs medlemsländer, som för legala flyktingar. Dessutom får man en rättssäkerhet som vi saknar idag, i och med att alla kommer att bedömas efter samma måttstock. Dessutom så fördelas kostnaden mellan EUs medlemsländer, istället för att vissa länder ska stå för en stor del av kostnaden och dessutom få problem med tex bostäder till den egna befolkningen, när många bostäder går åt till flyktingar.

Att man genom att ställa krav dessutom slipper de kravaller och hot som idag förekommer i olika områden i Sverige är ju givetvis ett extra plus.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Kommentarer:

<< Hem