Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

30 september 2005

Internetcensur?

I dagens Metro (sid 2) kan man läsa om att en polis tror att man skulle kunna stoppa sexhandeln på nätet "med ett filter likt det som i dag tillämpas för att släcka barnporrsajter". Enligt Telias presstjänst finns inga sådana planer. Vidare säger Telia "Ett sådant direktiv måste i så fall komma från myndighetshåll".

Det här börjar verka oroande. När barnporrfiltret infördes, så tyckte jag att det var bra men insåg att det möjligen skulle kunna missbrukas. Nu när en polis (som ju får anses vara officiell representant för polisen, då han uttalar sig) nämner "möjligheten" och Telia är så flata att de anser att det är upp till "myndighetshåll" att besluta, så är risken för censur ett faktum.

Vad blir det nästa gång? Vissa partiers hemsidor? Hemsidor/Bloggar som är kritiska mot USA? Hemsidor/Bloggar som som är kritiska mot att påstådda terrorister får sina pengar (etc) frysta under lång tid - utan rättegång?

Kina har redan censur av vissa bloggar och hemsidor. Är det det som vi har att se fram emot? Man kan ju till och med få hjälp av självaste Microsoft. Ibland så ställer Microsoft verkligen upp för sina kunders regeringar {{sarkasm}}... Tur att det finns en handbok för bloggare som vill vara anonyma, så att de åtminstonde kan blogga utan att de behöver bli straffade för det...

Etiketter: ,

0 Kommentarer:

<< Hem