Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

27 november 2005

Ok att stjäla En Svensk Tiger...

En Svensk Tiger. Tecknare: Bertil Almqvist, 1941. Publicerad med tillstånd av Beredskapsmuseet.
En Svensk Tiger. Tecknare: Bertil Almqvist, 1941. Publicerad med tillstånd av Beredskapsmuseet.

Den 5:e oktober skrev jag om att Beredskapsmuseet i Helsingborg, som fått förfoganderätt till den berömda "En Svensk Tiger" - tigern, fått försvaret mot sig om just tigern.

Beredskapsmuseet förlorade i Tingsrätten, även om det är svårt att förstå vad domen egentligen innebär.

Som jag tolkar domen, så har Beredskapsmuseet rätt att använda tigern, eftersom domen inte säger att museet inte skulle ha den rätten. Domen konstaterar att museet har upphovsrättsligt skydd till tigern.

Domen konstaterar vidare att Försvarsmakten enbart har rätt att nyttja Tigern "såvitt avser området för militär propaganda". Nyttjande av något annat skäl är inte tillåten, vilket således borde framgå av varumärkesregistreringen. Således kan Beredskapsmuseet använda varumärket oavsett syfte medan försvaret enbart får använda Tigern för militär propaganda, enligt min tolkning av domen.

Rätt intressant sits för försvaret således. Man kan publicera Tigern i annonser med "militär propaganda" men kan inte sälja pins, vykort etc med tigern (om man inte kommer överens med museet). Beredskapsmuseet kan däremot förfoga över tigern som det önskar. Så vill du stödja det lilla museet som kämpar mot den stora rika myndigheten så gå gärna in på Beredskapsmuseets hemsida och köp en tiger-pin eller något annat trevligt... Museet ska betala 250.000 (för försvarets ombudsarvode, för vittnesutlägg) efter att det förlorade i Tingsrätten.

Slutligen så är det märkligt att försvaret ska ägna sig åt propaganda. Under de senaste åren, så har försvarets militära propaganda handlat om hur stort försvaret ska vara. Det är ingen propaganda som vi skattebetalare vill betala för. Det är en politisk fråga och inget som försvaret ska sprida propaganda kring.

Etiketter: , ,

2 Kommentarer:

At 28 november, 2005 02:20, Anonymous Anonym skrev...

Ska vi gissa på följande: Allmän värnplikt kommer att avskaffas och ersättas med värvade och betalda soldater (legosoldater), de där som ska sättas in i "fredsbevarande" syften över hela jorden (som nu i Afghanistan), och i det läget kan det ju bli viktigt för militären (borde nog inte kallas "försvaret" längre egentligen) med propaganda - för att värva dessa frivilliga soldater och med tanke på att man stiftar lag på lag om kontroll av svenska medborgare så kan ju den svensk som "tiger" vara den bäste svensken!

Neutralitet farväl!

 
At 01 december, 2005 21:26, Blogger Mats skrev...

Jo att värnplikten lär försvinna kan vi vara rätt säkra på. Det behövs ju färre och färre värnpliktiga och då är det ju billigare att anställa och utbilda folk som är "motiverade" (gillar krig).

 

<< Hem