Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

12 november 2005

Nej till cashkort - lös betalkortsproblemet istället.

Läser en insändare i DN (papperstidningen), där insändarskribenten vill ha tillbaka en variant av cashkorten (som en lösning på problemet med bankernas kortavgifter). Han anser att problemet med de gamla var att man var tvungen att gå och ladda dem ute och vill kunna ladda dem via internetbanken istället. Det gick dock att ladda korten hemifrån, via en speciell cashkortsladdare som man anslöt till telefonjacket.

Jag anser att problemet med cashkorten var två. Dels dålig teknik (fungerade inte alltid att betala med kortet) dels så tjänade banken pengar på de pengar man hade på kortet. Rent tekniskt, så flyttades ju pengar från ens bankkonto till bankens eget konto när man laddade sitt kort och fördes sedan vidare till näringsidkarens konto när man hade handlat något. Så banken kunde således exempelvis låna ut de pengar man "hade på kortet".


Lösningen på betalkortsproblemet (att bankerna tar ut för höga avgifter) torde vara den samma som vi använt i alla tider - att staten står för infrastrukturen. Om staten utfärdar kort till intresserade medborgare så får man en aktör med en mängd kort som vida överstiger det antal kort en enskild aktör idag behöver utfärda och då blir kostnaden per kort väsentligt lägre (både själva kortpriset och administrativt).

Som innehavare av kortet, så bestämmer man givetvis själv från vilken bank/konto som pengar ska dras från när man handlar. Eftersom överföring mellan konton är "gratis", då ingen människa är inblandad, så uppstår ingen avgift där. När handlaren löser in sina notor (elektroniskt), så dras pengarna från kundens konto (vilket som sagt ju är gratis) och sätts in på handlarens konto (vilket också är gratis).

Så de enda kostnaderna som uppstår är ev avgift för själva kortet plus dess administration (som den enskilde betalar) och en avgift för handlaren, för den utrustning som behövs i affären samt viss administration. Möjligen så kan ju de enskilda slippa betala genom att staten tar ut anslutningsavgifter av bankerna, som får subventionera korten och dess administration.

Enkelt och billigt och vinsten (den minskade kostnaden) hamnar ju i folkets och handlarnas fickor.

Här finns ju för örvigt en unik chans för EU. Tänk ett EU-kort, så att den enskilde kan välja valfri bank i hela EU-området. Det skulle ju verkligen gagna konkurrensen om man bara behöver välja ny bank/konto (som pengarna ska dras från) om man exempelvis är missnöjd med räntan på sitt lönekonto (min ränta är noll procent (0%)).

Om detta infördes, så skulle ju bankerna se en enorm vinstchans och göra det enkelt för kunder i andra länder att öppna konto i just deras bank och slåss om att erbjuda de bästa tjänsterna. EG-kommissionen skulle givetvis hårdgranska bankerna för att se till så att det varje enskild bank erbjuder kommer alla den bankens kunder till del. Annars finns ju risken att vi Svenskar får sämre ränta hos de Svenska bankerna än vad övriga EU-medborgare får...

Så visst finns det en reell möjlighet att slippa ifrån bankernas avgifter och få konkurrensen att bli bättre - om inte bankerna själva klarar av det.


För den som möjligen undrar om samhället verkligen tjänat något på att staten står för infrastrukturen, så räcker det ju att jämföra med järnvägarna. Kostnaden för att underhålla en viss järnväg var ju högre när den ägdes av privata intressenter och blev ju lägre när staten tog över och kunde rationalisera underhållet av järnvägarna. Dessutom så blev det mycket lättare för den enskilda som enkelt kunde köpa en biljett för hela sin tågresa, oavsett vilka byten man skulle göra och vilka järnvägar man skulle transporteras på.

Etiketter:

4 Kommentarer:

At 12 november, 2005 23:11, Anonymous Anonym skrev...

Jag tror inte på att det skulle bli så mycket billigare, bankerna är redan så stora att de har skalfördelar med administration av kort. Sen är det ju en teknisk infrastruktur som ska köpas in och underhållas, det kostar också pengar men för vanliga betalkort (Visa etc) finns ju redan den infrastrukturen.

Men sen vill dom så klart tjäna pengar, det tror jag inte ändrar sig bara för att staten ger ut ett till kort. Det finns inget som säger att överföring mellan konton är gratis, kostnaden för kortköp idag är ju i princip en sådan avgift.

Om det är ett problem med att det är för dyrt tror jag snarare det beror på för lite konkurrens än brist på skalfördelar.

Sen har även ditt system samma nackdel som vanliga betalkort, det är inte anonymt, vilket kontanter är. Alla köp kan spåras genom kontoöverföringen som sker.

 
At 13 november, 2005 11:31, Anonymous Anonym skrev...

Jag tycker om idén. Den kan säkert finslipas och funderas på ... men grundidén är kanonbra! Kan dock se en fördel med ett anonymt kort - alldeles för mycket registrering finns idag av allt man gör och snart allt man säger.

 
At 13 november, 2005 20:10, Blogger Mats skrev...

Ni har rätt i att ett anonymt kort skulle vara bättre. Jag är rätt trött på att få erbjudanden från bl.a Coop på sådant jag aldrig köpt hos dem...

Men om staten ger ut ett kort, så kan det ju vara kort med en annan teknik, där innehavaren måste signera köpet med en kod (eller fingeravtryck etc) istället för underskrift.

Då kan kortet vara helt anonymt (enbart staten vet vems kort det är och lämnar inte ut uppgiften) och handlaren har noll koll, så man slipper reklam.

 
At 13 november, 2005 20:14, Blogger Mats skrev...

När det gäller kortavgiften, så undersökte jag möjligheten att kunna ta betalt med kort för ett antal år sedan.

Då skulle jag dels betala en årsavgift, dels en avgift per transaktion (per köp) och en procentandel på beloppet. Procentandelen är givetvis högst tveksam. Det kostar ju inte mer att överföra tex 500:- än 10:-

 

<< Hem