Bara problem med Telia
Som aktieägare i Telia, så ska man nu förlora pengar.
Telia har fått en massa miljarder "över" och vill köpa tillbaka en del av sina aktier för 55 kronor styck.
Vi som var med från början betalade betydligt mer för våra aktier, så säljer man aktier för 55 kr styck, så förlorar man på det.
Alternativt, så kan man sälja sina säljrätter och även då förlorar man på det.
Visserligen förlorar man inte så mycket men ändå.
Det hade varit bättre om Telia satsar en ynka andel av de pengarna för att modernisera den uråldriga teknik man har jämfört med konkurrenterna, som jag skrev om den 27 april. Det kostar inte speciellt mycket men skulle helt klart uppskattas av oss kunder.
Då skulle de kunna köpa in en riktig e-postserver, så att e-postprogrammet i telefonen kan läsa e-posten direkt från den istället för den webbmaillösningen de har idag (eller varför inte ha kvar båda lösningarna).
Då skulle de kunna ta hjälp av några konsulter som ordnar så att man kan ringa med refillkort från utlandet och få kostnaden dragen från refillkortets saldo i första hand och med faktura om det inte finns pengar på refillkortet. Kvalificerade konsulter är inte så dyra i sammanhanget. Det kostar mer (i kundflykt) om Telia inte tar in kompetent folk, när de själva saknar kvalificerad personal för jobbet.
Två små billiga förbättringar som skulle uppskattas av kunderna. Som delägare i Telia, så tycker jag helt att "vi" ska satsa på det här.
Nåja, eftersom jag annars kommer att få frågan, så har jag sålt mina säljrätter, så jag behåller således mina aktier. Det verkade ge minst förlust (har ingen reavinst att kvitta en aktieförsäljningsförlust för).
4 Kommentarer:
Köpte inga Teliaaktier eftersom jag var emot utförsäljningen! Ibland lönar det sig att vara motvalls (fast oftast har det kostat mer än det smakat :-)!
Sedan är det ju så att när vinsten eller stigande aktiekurser är det som räknas, så lönar det sig ju, på kort sikt, och privata företag kan bara vara kortsiktiga, att förslumma teknologin och plocka ut pengarna - direkt.
Vem inbillar sig att Västvärlden hade haft den infrastruktur vi haft de senaste halvseklet, om inte staten (dvs. skattebetalarna) hade fixat den saken, och stått som ekonomisk garant.
De högerkrafter som idag hävdar att välfärden inte byggdes med bidrag, vet inte vad de talar om. Nästan alla de stora svenska företagen har vuxit sig stora tack vara ekonomiska "bidrag" från skattebetalarna, via statliga uppköp för uppbyggnaden av infrastrukturen.
Klokt att inte köpa Teliaaktier (grattis!) och det är ju sant att privata företag aldrig hade kunnat ge oss den infrastruktur vi har, även om en del företag bidragit (tex byggt kortare "privata" järnvägar).
Jo just, det är så man betett sig i U-länderna. Företag har där byggt de järnvägar de behövt för att skeppa ut råvaror man lagt beslag på, men intresset för att bygga landsomfattande infrasystem där har varit lamt minst sagt.
Det är brist på infrastruktur i dessa länder som gjort att de här länderna inte är några drömmarknader för de multinationella företagen. Det är bara länder med välfungerande infrastruktur som utgör intressanta marknader. Var har vi sådana? Ja inte i länder där staten inte lagt sig i vad det privata kapitalet sysslat med!
Kerstin, problemet är ju snarare att staten har lagt sig i. Det är därför man är fattiga. Brist på tydligt skydd för privat äganderätt samt massa regleringar är vad som har gjort att u-länderna är fattiga.
Ta vatteinfrastrukturen. Där man privatisesrat så har tillgången blivit bättre.
<< Hem