Medborgarlön
Miljöpartiet vill införa medborgarlön.
Vad ska man tycka om det? Det skulle ju i och för sig vara trevligt att kunna ägna sig åt sina fritidsintressen hela dagarna (blogga, studera religion, fotografera mm mm). Kunna sova länge på mornarna - om man vill.
Jag tycker att det här påminner om de där "renläriga" judarna i Israel som inte behöver arbeta utan förväntar sig att bli - och blir - försörjda av övriga i samhället. Det är bl.a därför som enbart c:a 55% står till arbetsmarknadens förfögande där. Därför så har man inte heller något socialt skyddsnät värt namnet (mer info om detta finns på Internet).
Nix, jag tror inte på medborgarlön. Varför skulle jag vilja försörja någon som inte vill arbeta? Varför skulle någon vilja försörja mig om inte jag vill arbeta?
Redan nu så synes många partier här i Sverge vara ense om att de som arbetar är för få, så den här reformen har vi inte råd med.
Etiketter: politik
9 Kommentarer:
Grejen att för få jobbar beror också på att det finns få arbetstillfällen. Kanske något att ta tag i för politikerna? Jag tror att fler jobb direkt skulle synas inte bara i arbetslöshetsstatistiken, utan även i sjukskrivningstalen.
Medborgarlön har vi väl redan på sätt och vis. Det är ju få människor som inte får något stöd från samhället när de inte jobbar.
Men att ha en medborgarlön som man själv ska välja om och när man vill använda tror jag inte på. Det skulle bli en oerhörd byråkrati med räknande på om det skulle löna sig att jobba, vara ledig och jobba svart osv.
Åsa, e-post: zyrenna@zyrenna.com,http://zyrenna.webblogg.se/
Jo, med tanke på vad andra bloggare skriver om att de inte hittar några jobb, så skulle fler jobb helt klart minska arbetslösheten. Frågan är ju bara "hur" man skapar fler jobb.
Debatten har ju handlat om allt från "pigor" till olika former av skattegynnande för företagen. Svårt att säga vad som verkligen skulle fungera (och som skulle vara bra och upplevas som rättvist).
När det gäller utbildning, så skulle det ju kunna vara mer rätt att samhället "bjuder" på lånet med en viss del per år, istället för att man ska behöva betala av på det. Det är ju ändå bl.a samhället som tjänar på att folk utbildar sig. Ett sådant system skulle kunna fungera under vissa förutsättningar (och en massa regler).
Problemet är ju att det alltid finns de som skulle missbruka ett sådant system och exempelvis utbilda sig resten av livet och det har ju inte samhället någon glädje av.
Svåra frågor båda två.
Jag bloggade, vecka 17 torsdag, om övertid apropå denna rubrik i Aftonbladet:
Övertiden skulle ge 20 000 nya jobb.
Det handlar om tjänstemännens övertid. Om det är sant så skulle en övertidsblockad ge många jobb...
Tänkvärt
Precis som Petra L skriver.
Tror att alltför många som vill jobba går utan jobb,
alltför många som har jobb jobbar mer än vad dom vill.
/Karin
Man tycker ju att det borde ligga i fackens intresse att fler av deras medlemmar får jobb, så varför inte förhandla fram nya avtal om arbetstiden, så att fler får jobb?
Här har ju fackföreningarna en chans att verkligen gynna sina medlemmar...
Om outsourcing, Dagens Arbete:
Flopp att skära bort industrijobb
Om övertid i Metall, Arbetaren:
Övertid blir tvång för metallare
Men jag hittar inget om den saken hos Metall?! Konstigt.
Det där med outsourcing var intressant. Det har vi drabbats av på jobbet. Dyrare och långsammare service stämmer precis (tyvärr)!
Verkar korkat av Ericsson att lära upp en konkurrent men det hade de ju kunnat förvänta sig.
När det gäller tvånget att arbeta övertid, så gäller samma sak inom tjänstemannasektorn (SIF). Ska man kunna "slippa" så krävs i princip att facket stödjer en. Å andra sidan så har vi sällan krav på att folk ska jobba över, så hos oss är det inget problem.
Apropå medborgarlön så tror jag att vi för första bör komma ihåg att vi redan idag ger pengar till de som inte arbetar. Men till priset av väldigt mycket byråkrati, bidragsfällor mm.
Vi bör också medge att en väldigt, väldigt låg medborgarlön - i kombination med avskaffade fack mm gör att MYCKET FLER skulle jobba. Men den politiken är snarlik en hår nyliberal agenda som få vill ha.
Å andra sidan kan man också tänka sig en extremt generös medborgarlön, vilket skulle kunna leda till att folk ARBETADE MINDRE.
Mellan dessa ytterligheter finns dock flera möjliga förslag, som innebär att samhället blir bättre på flera punkter, inte minst genom att det stimulerar till arbetsdelning och att det blir mindre riskfyllt att starta eget.
Mitt eget förslag är 2000 kr per månad till barn, 6000 kr per månad till vuxna, 60 procent inkomstskatt, samt 30-60 mrd i komplementsystem. Det är en ganska rimlig avvägning.
Mats H, GBG
Vad skulle ett avskaffande av facket ge för positiv verkan? Facket bidrar ju till att exempelvis färre sägs upp vid neddragningar...?
<< Hem