Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

20 september 2007

Journalister är också människor

Åklagaren beslagtog Trond Sefastssons dator och journalister och andra rasar, då de hävdar att det kränker yttrandefriheten.

Visst men det är viktigt att även journalister kan dömas för brott. De ska inte kunna ha exempelvis barnpornografi eller annat kriminellt material i sina datorer.

De flesta av oss känner till att man generellt sett riskerar att drabbas av informationstapp från sin dator via virus och andra former av angrepp. Likväl som vi vanliga människor undviker att ha känslig info i datorn, så borde även seriösa journalister undvika det. Att spara uppgifter om sina källor i datorn tyder på viss inkompetens hos Trond.

Seriösa journalister ska inte spara uppgifter om sina källor i datorn. Den typen av uppgifter ska man givetvis spara separat, särskilt om man - som Trond verkar ha gjort - ägnar sig åt sådant som anses kriminellt. Han borde bli straffad för att han kränker yttrandefriheten, genom att begå brott samtidigt som han har uppgifter om sina källor i datorn.

Jag tycker att det är riktigt BRA att åklagaren tog det här steget. Journalister är vanliga människor och begår troligen brott i samma utsträckning som andra vanliga människor och självklart ska även misstankar mot journalister kunna utredas. Varför skulle just journalister särbehandlas? Det som är "extra" bra är debatten. Kanske ska man låta en särskild myndighet (tex JK) vara med när en journalists dator ska granskas?

Ska bli intressant att se var det här slutar. Förhoppningsvis blir inte resultatet att journalister blir immuna mot att utredas för brott. Det vore i mitt tycke förödande för rättssäkerheten.

Etiketter: , ,