Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

22 januari 2007

Rysk gasledning bra för Sverige

Det finns väl ingen som kunnat undgå att Ryssland vill bygga en gasledning på havsbottnen inom Svensk ekonomisk zon?

Personligen, så är jag emot denna, av flera skäl. Tycker för övrigt att det är märkligt att någon är intresserad av att köpa Rysk gas när de kan stänga av kranarna när som helst. En sådan leverantör kan man ju inte lita på, inte minst med tanke på de olika påtryckningar den Ryska regeringen utsätter olika företag och länder för.

Även om jag är emot gasledningen så går det ju ändå inte att undvika att se att det finns en del fördelar för Sverige.


  • För att få utföra arbetet med att lägga ner gasledningen, så krävs givetvis Svenskt kollektivavtal. Annars lär ju lämplig fackförening hindra bygget med en blokad (fartyg som ligger i vägen?). Det vore ju märkligt om facket inte skulle agera i det här fallet, när de är så måna om att blockera små företag och företag från de Baltiska länderna...
  • Fast främmande makt får ju inte utföra undervattensverksamhet i Svenskt vatten, så det är ju sannolikt lönsammare att kräva att de anlitar Svenska företag för arbetet.
  • Dessutom så måste vi givetvis ställa krav på att ledningen besiktigas och underhålls. Då måste Ryssarna givetvis redan innan nedläggningen påbörjas kunna uppvisa ett avtal med ett Svenskt företag som åtar sig det arbetet.
  • Eftersom ledningen kan börja läcka så måste vi vara säkra på att Ryssarna har råd att betala för att minimera skadorna och också ersätta Sverige för den ev. skada de åsamkar. Enbart ett löfte från Ryssland, är ju inte mycket värt, så krav på en bankgaranti, utfärdat av en Svensk bank, är således ett rimligt krav.
  • Slutligen, så ska vi givetvis ta betalt för att hyra ut mark till Ryssarna (att sälja mark är givetvis uteslutet). Hur många miljarder ska vi ta per år?
    Att det måste vara ett fast pris per år (indexuppräknat) är givet, eftersom kostnaden per enhet överförd gas minskar, ju mer gas Ryssarna lyckas sälja.


Så en rysk gasledning innebär således nya jobb och nya intäkter (hyra).

Om vi inte vill ha gasledningen, så är det ju bara att sätta ett tillräckligt högt pris i hyra, så är det inte lönsamt för Ryssarna/Gazprom.

Etiketter: , , , , ,

1 Kommentarer:

At 28 januari, 2007 01:53, Anonymous Anonym skrev...

Fast så var det ju det där med Bildts kontakter :-(

 

<< Hem