Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

15 mars 2007

Moderaterna: Marknadsekonomi och demokrati inget för folket

Det är intressant att se Moderaternas politik i praktiskt genomförande. Sammanfattar man det de gör, så är det uppenbart att de anser att marknadsekonomi och demokrati inte är något som folket ska ägna sig åt, samt att Moderaterna även anser att korruption är något som är acceptabelt.

Låt mig ta några exempel.

Köp av en bostad
Om du vill köpa en villa, så finns det ett visst utbud av villor som är till salu. Om du inte är intresserad av någon av dessa, så kan du antingen vänta tills rätt villa dyker upp eller så kan du köpa en tomt och låta bygga en villa.
Normal marknadsekonomi således.

När det däremot gäller hyresrätter i flerfamiljshus, där det ju också finns ett visst utbud, så vill man sälja ut dessa till nya bostadsrättsföreningar.

Om man hade låtit marknaden styra, så hade de som är sugna på en bostadsrätt antingen fått köpa en befintlig, eller om ingen lämplig dyker upp, själva tillsammans med andra bilda en bostadsrättsförening som sedan skulle köpa en tomt och låta bygga ett nytt flerfamiljshus.

Märkligt att Moderaterna vill sälja ut hyreshusen. Det gagnar ju hela regionen att det finns lägenheter att hyra:
  • Ungdomar skulle kunna flytta hemifrån tidigare och därmed skapa en ökad handel (det kostar mer att bo själv, jämfört med att bo med andra) och därmed skulle fler arbetstillfällen skapas.
  • Fler lediga lägenheter gör det enklare för företagen i området att få tag i arbetskraft, som ju annars inte kan flytta hit när det saknas hyreslägenheter.
  • De som vill bo i en bostadsrätt men inte hittar någon lämplig, skulle ju skapa nya jobb när de istället måste bygga ett nytt flerfamiljshus tillsammans med andra.
  • Eftersom de Svenska byggföretagen inte skulle hinna med, så skulle man behöva ta in utländska byggfirmor med lägre priser, vilket skulle tvinga de Svenska byggföretagen att minska sina vinster, för att de skulle kunna vara med och konkurrera.

Fast minskade vinster hos Byggföretagen kan ju innebära att enskilda gör en mindre vinst och det gillar ju inte Moderaterna.


Demokrati
Här kan vi ju ta upp trängselskatten i Stockholm. Där genomfördes en demokratisk omröstning för de som drabbas av inpendlingen till Stockholm. Dessa röstade för trängselskatt som bl.a skulle gå till förbättrad kollektivtrafik. Nu inför Moderaterna trängselskatt, där man avser att använda intäkterna till att bygga nya vägar. Ingen känsla för demokrati där inte.


Demokrati/Korruption
Moderaterna vill riva upp beslutet att förbjuda biltrafik på två gator (mellan 11-06), i Gamla Stan i Stockholm.
Blott 2 av de 52 företagarna på gatorna är emot bilförbudet medan övriga 52, samt andra grupperingar, vill ha det kvar. Eftersom Moderaternas partikansli är emot bilförbudet, så har Moderaterna valt att de vill riva upp bilförbudet.

Om Moderaterna vore ett seriöst parti, så skulle de inte delta i omröstningar där man är jäviga. Det finns jävsregler, där enskilda ledamöter inte får delta i en omröstning inom en kommunal nämnd/styrelse etc men när det gäller Moderaternas partikansli, så verkar inte Moderaterna tveka om att delta i omröstningen, trots att de ju alla är jäviga i det fallet.

Var det inte Carl Bildt som klagade på korruptionen i vissa andra länder...?


Marknadsekonomi inget för folket
Moderaterna är ju ivriga anhängare av marknadsekonomin. De tycker dock inte att "vi" (folket) ska ägna oss åt marknadsekonomi. Vi kan ju ta den kommande utförsäljningen av våra gemensamt ägda företag, exempelvis Vin och sprit.

Här finns redan flera intressenter som vill köpa företaget, inte minst för att "Absolut" ingår. Det är således helt klart att det är intressant för "marknaden" att äga företaget. Om det är bra för privata intressenter att äga, så är det givetvis intressant för "oss" att behålla företaget.

Så hur kommer det sig att Moderaterna vill sälja utt ett av de företag "vi" äger när det är upopenbart lönsamt för "oss" att ha det kvar? Det enda svaret verkar vara att de inte vill att "vi" ska äga något bra tillsammans utan att vinsterna ska hamna i privata intressenters fickor.


Trist inställning, att göra sig av med det som är bra för oss alla, vare sig det är våra gemensamma företag eller hyreslägenheter (som det ju redan är brist på). Att de dessutom är korrupta och röstar för egen vinnings skull är ju oanständigt.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

0 Kommentarer:

<< Hem