Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

25 maj 2005

Bråk mellan EU och Nato

I dagens City kan man läsa om Nato mötet i Åre.

Att Nato och EU måste samarbeta mer i krishantering var man ense om. Vem som ska ta ledningen i framtida operationer var man däremot oense om.

USA tycker: "Om Nato bestämmer sig för att inte lägga sig i en kris kan EU ta över och göra det". USA vill med andra ord att EU ska vara underordnat USA/Nato.

Att USA börjar känna av konkurrensen från EU är tydligt. Det börjar bli dags att de EU-länder som är medlemmar i Nato lämnar det försvarssamarbetet och att EU visar att vi inte gör som USA vill, utan som vi vill.

Det skulle ju vara väl lämpligt att visa USA att det inte är "världens frälsare" eller det land som är bäst i världen etc, som USA ju tydligt har visat prov på att de anser, flera gånger de senaste åren.

Ett land som ljuger om att länder har kärnvapen, trots att FNs inspektörer konstaterat motsatsen och går ut i krig måste tillrättavisas. Ett land som kränker människor genom att hålla människor fängslade utan rättegång (och uppenbarligen utan att ha haft något på fötterna). Ett land som tvingar folk att skriva på olika handlingar under utpressning (annars blir du inte frigiven). Det är dags att få USA att förstå att det bara är ett land bland andra.

Så jag hoppas att EU kan enas om ett starkt försvarssamarbete, så att det kan matcha USA, för det behövs, inte minst för USAs egen skull, så att de får ett bättre perspektiv på sin plats här i världen.

Etiketter:

0 Kommentarer:

<< Hem