Almedalsveckan
Då så är de politiska partierna klara i Almedalen.
Vilka viktiga frågor har de tagit upp?
Söndag 3/7 Kristdemokraterna: Göran Hägglund pratade främst om slopad fastighetsskatt, enhetlig skolklädsel och sänkt bensinskatt.
Måndag 4/7 Miljöpartiet: Maria Wetterstrand pratade främst om problemen i Östersjän med övergödning och utfiskning, sänkning av skatt på arbete och förbud mot sexistisk reklam.
Tisdag 5/7 Moderaterna: Fredrik Reinfeldt pratade om mångfald inom vården, styret av den kommunala skolan, synen på arbetsmarknadspolitiken.
Onsdag 6/7 Socialdemokraterna: Marita Ulvskog lovade "tusentals nya jobb" i den offentliga sektorn men klankade i övrigt mest på moderaterna.
Torsdag 7/7 Folkpartiet: Lars Leijonborg gjorde som terroristerna ville. De lät sig nämnligen påverkas av det inträffade och drog politiska fördelar av attacken, istället för att prata om det de skulle.
Folkpartiet vill gärna ha hårdare tag men hur realistiskt är det, när USA inte ens klarar av Irak? Då tror jag mer på Mauds idé (se nedan).
Fredag 8/7 Centerpartiets Maud Olofsson, klankade för en gångs skull inte på Göran Persson. Trevligt att hon insett att det gäller att komma med egna saker och inte bara klaga på andra.
Även Maud gynnade terroristerna i London, eftersom hon inte talade om det som var tänkt men till skillnad mot Lars L, så vill hon inte ha hårdare tag utan vill lösa problemet genom att bl.a minska fattigdomen i världen.
Fast terroristerna i London har uppenbarligen inget intresse av att minska fattigdomen. Om de haft det, så hade de ju knappast lagt attacken i samband med G8-mötet. De är ute efter att införa sina sjuka idéer.
Lördag 9/7 Vänsterpartiet kommuniste
Vilken av dessa frågor är viktigast?
Miljöpartiets Maria Wetterstrand pratade om förstöringen av Östersjön. Att den håller på att dö. Det här skulle man ju kunna misstänka är politisk propaganda men det finns flera forskare som varnat för detta och algblomningen ses som konsekvens av övergödning, så det tycks vara sant.
Vi vet ju också att forskare varnat för koldioxidutsläppen, där flera länder skrivit under det så kallade Kyotoavtalet men inte USA, som tycker det är viktigare att deras företag får skada vår jord (förändra vår miljö) än att jorden bevaras frisk.
Är det inte märkligt att vi inte är mer rädda om vårt hem? Vi har bara en Jord och den borde vi ju vara rädd om. Hur kan det komma sig att ett enda parti tycker att den frågan är viktigast? Borde det inte vara den självklart viktigaste frågan för alla partier?
Info: 1. Hade tänkt att skriva mer om övriga frågor också men pga värmen, så kan jag inte sitta framför datorn speciellt lång stund åt gången och nu har jag suttit tillräckligt många gånger med den här texten, tycker jag.
Info: 2. Att vissa länkar saknas beror på att de försvann när jag sparade (tillsammans med den del annat också) och nu har jag inte riktigt ork att leta igenom alla sökresultaten (pga värmen). Den intresserade kan säkert själv söka fram relevanta sidor.
Info: 3. Nu ska jag ut och sätta mig på något svalt ställe!
2 Kommentarer:
Hyfsad analys, men jag tycker att du gör samma misstag som Aftonbladets Lena Askling i går genom att bara kommentera det partierna sa under Almedalsveckan. Själv tycker jag ofta att det är betydligt mer intressant att se vad alla andra gör där. Läs mer på http://promemorian.blogspot.com/2005/07/men-resten-av-politiken-d-aftonbladet.html
Jag har gjort, det i mitt tycke logiska antagandet, att politikerna pratar om det deras partier tycker är viktigt.
Att näringslivsföreträdare, fackliga organisationer mfl. pratar om det de tycker är viktigt på annat håll är ju inte så konstigt. Alla pratar om det som ligger dem varmast om hjärtat.
Mitt intresse var dock vad partierna tycker är viktigt att föra fram under den specifika tid de hade till sitt förfogande.
Det är partierna som vi så småningom ska rösta på, för "näringslivet" eller facket "si och så" kan man ju inte rösta på?
<< Hem