Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

02 juni 2005

66 procent av Svenskarna säger nej till EUs nya grundlag? ;-)

I den Franska omröstningen om EUs nya "grundlag" röstade 55 procent nej. I den Holländska omröstningen var 62 procent negativa.

Ok, hur skulle vi i Sverige ha röstat?

Om vi tar de politiska partierna som förebild, för en gångs skull, så ser vi att de som är för "grundlagen" inte vill ha en folkomröstning medan de som är mot vill ha en folkomröstning. Det är rätt logiskt.

Om det vore aktuellt att besluta om bokhandlarna får sälja bananer, så skulle de flesta tycka att det vore onödigt med en folkomröstning, för de flesta lär ju tycka det är ok att sälja bananer i en bokhandel.

Om det däremot vore aktuellt att förbjuda mer än 2 politiska partier i Sverige, så skulle de flesta vilja ha en folkomröstning, eftersom vi skulle tycka att det var fel.

Så en folkomröstning tycker man är viktig om det annars finns risk att ett beslut fattas som går emot vad man tycker.

Sifo har nyligen presenterat en undersökning som visar att två av tre Svenskar vill ha en folkomröstning om EUs nya grundlag. Med resonemanget ovan, så kan man anta att 66 procent av svenska folket skulle rösta nej till EUs nya "grundlag".


Slutligen, så får jag ju dels konstatera att "med statistik kan man bevisa allt" ;-) och dels att det bara finns ett sätt att få reda på sanningen - nämnligen genom att låta Svenska folket rösta i frågan.

Nu anser jag dock inte att en folkomröstning är viktig. Tack vare (eller på grund av) Fransmän och Holländare, så blir det ingen ny "grundlag".

Etiketter:

0 Kommentarer:

<< Hem