Fackliga sympatiåtgärder
Att facket utsätter ett företag för olika former av "tryck" när det inte sköter sig kan man ju förstå, eftersom det är den möjligheten arbetstagarna har för att kunna påverka, när förhandlingar inte hjälper.
Trots att ett företag sköter sig, så kan facket vidta konfliktåtgärder mot företaget. Det har jag alltid tyckt vara märkligt. För ett företag som drabbas av sympatiåtgärder kan ju inte göra något för att freda sig. Det har ju redan gjort "allt rätt". Alltså måste det anses som orättvist att utsätta ett oskyldigt företag för "tryck".
Centerpartiet vill avskaffa rätten till fackliga sympatiåtgärder. Det tycker jag är bra. Märkligt att inget annat parti vågat ta upp frågan.
Däremot så går inte Centern speciellt långt. De säger "avskaffa sympatiåtgärderna när det finns ett gällande kollektivavtal". Men om de anställda inte vill vara med i facket, så borde inte heller kollektivavtal vara ett krav.
När det gäller sympatiåtgärder mot ett företag som ingår i samma koncern/har samma ägare som ett företag i konflikt, så måste dessa däremot ses som riktiga. Är företagen i samma koncern/har samma ägare, så är det ju ett bra sätt att sätta större press på det företag som har den ursprungliga konflikten.
0 Kommentarer:
<< Hem