Borgerliga vill försvåra för arbetslösa
I dag kan man, om man arbetat ett tag, räkna med sin arbetslivserfarenhet när man söker till högskolan. Det är bra, för om man blir arbetslös, så kan man förkovra sig vilket ökar ens chans att få jobb.
Nu vill de borgerliga (Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet) stoppa denna möjlighet. Dessutom så ska man kräva godkänt betyg i ett främmande språk (förutom i engelska), vilket i sig skapar ytterligare hinder för många.
Jag inser inte varför man ska motarbeta de arbetslösas chans att förkovra sig, för att kunna få nytt jobb. Det är märkliga tankar, från partier som påstår sig vilja få ut folk i arbete.
I debattartikeln, så klagar de vidare på att det är för många studenter och doktorander i förhållande till antalet lärare. Jag anser att problemet snarare beror på att det är för många studenter/doktorander i förhållande till de arbeten som finns. Man har ökat antalet högskolor men egentligen inte dragit ner på antalet platser i landet. Samtidigt så har många blivit arbetslösa de senaste åren.
Det hjälper inte längre med en hög utbildning, eftersom det är för många som konkurrerar om samma jobb. Det är hög tid att dra ner på antalet platser igen, så att det motsvarar efterfrågan från arbetsmarknaden.
Trots att man här kan anses gynna att folk är arbetslösa (försvåra vidareutbildning för arbetslösa och utbilda för många på högskolenivå), så vill bl. a Moderaterna samtidigt sänka ersättningen för de som är arbetslösa, utan att kunna förklara hur det ska ge nya jobb.
Politiken är inte trovärdig med den approach som de borgerliga har. Man måste givetvis börja med att se till så att det finns jobb att få, innan man försämrar för de som är arbetslösa.
Finns det jobb att få och man försämrar ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen, så kommer folk hellre att jobba än vara arbetslösa. Finns det inga jobb att få, så trampar man på de som redan ligger.
Etiketter: politik
2 Kommentarer:
Det kan ju också vara så att de borgerliga tycker att det är viktigt att inte ha för låga krav i antagningen till högskolan för att man dels vill att högskolorna inte ska behöva sänka kvaliteten, dels för att det krävs en viss nivå på förkunskaper för att högskolestudier ska vara möjliga och meningsfulla.
Visst har 25:4 bra egenskaper, men samtidigt kan det trots allt vara så att den som har arbetat i fyra år och är över 25 inte nödvändigtvis kan tillgodogöra sig högskolestudierna.
Jag tror att borgarnas förslag handlar mer om högskolans roll än om arbetsmarknadspolitik.
För att få en rimlig kvalité så tycker jag att man ska införa antagningsprov.
Då ser man vilka som verkligen har rätt förutsättningar och då behöver man ju enbart prova de ämnen som är relevanta.
Då konkurrerar alla på lika villkor och då gör det inget att vissa skolor har betygsinflation.
<< Hem