Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

19 juni 2005

Parallellimport, inte bara läkemedel

Att läkemedelsbolagen vill förhindra parallellimport (dvs där importörer/grossister köper läkemedlel i andra länder, där de är billigare än i Sverige) är inget nytt.

EG domstolens generaladvokat "ansåg att leveransvägran för att förhindra parallellimport kan vara motiverat eftersom en harmonisering av prisnivåerna mellan EU-länderna inte är önskvärd".

Nu har några företag tvingats börja med parallellimport av ventilationskanaler, gjorda av pressad glasull, istället för av plåt. Dessa är både billigare och mycket lättare att arbeta med. Istället för att behöva beställa krökar och annat och vänta i veckor för att få dem, så kan montören själv skära till den pressade glasullen, så den passar.

Skälet till parallellimporten, är att den Franske ägaren, som äger ett antal plåtgrossister i Sverige, inte vill sälja i Sverige. Oviljan att sälja i Sverige tros vara att de här nya kanalerna skulle konkurrera ut deras plåtfirmor.

Frågan är om EG-domstolens generaladvokat tycker att leveransvägran är ok i det här fallet också? Varför ska vissa EU länder diskrimineras och inte få köpa varor från vissa leverantörer, när grossister och andra (tex Systembolaget och Apoteket) är tvugna att ta in varor från leverantörer som vill leverera?

Det verkar inte speciellt rättvist att de som tillverkar ska få välja om de ska sälja eller ej medan de som köper ska vara tvungna att köpa...

EU verkar allt skevare. Ett av de löften som de flesta partier gav om EU, var att många varor kulle bli billigare om vi gick med. Det verkar, på generaladvokaten, som om det inte alls är avsikten med EU...

Etiketter:

0 Kommentarer:

<< Hem