Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

03 juni 2005

GSM och GPS - var finns föremålet

Med hjälp av en GSM och GPS, så kan man spåra upp olika saker, vare sig det är en skylift eller vargar.

Även utan GPS, så kan mobiloperatörerna se ungefär var man befinner sig. Detta gör att man exempelvis kan skicka ett SMS med fråga om ett apotek och få ett SMS som beskriver var närmaste apotek finns (mer info).

Snart kommer säkert tjänsten "håll reda på dina kompisar". Tänk vad 'bra' när man är ute och undrar om man har en kompis i närheten! Ett SMS och så får man tillbaka en karta som visar om man har några kompisar i närheten och ungefär var de befinner sig. Vilka som är ens kompisar skulle man givetvis behöva registrera i förväg (och kompisarna bekräfta att man får se var de är).

Alternativet skulle vara att den som undrar skickar ett SMS som går till ev kompisar i närheten och sedan är det upp till dem att svara om de vill. Då riskerar man ju inte den personliga integriteten...

4 Kommentarer:

At 03 juni, 2005 09:40, Blogger Karin skrev...

Skulle vilja sätta GPS på nycklar, filofaxen, bilen, psalmboken och min favvopenna. :)

 
At 03 juni, 2005 13:15, Anonymous Anonym skrev...

Jag föreställer mig nog mycket värre och obehagligare användning av den här tekniken, med tanke på att man snart får tillstånd att kolla allt alla skriver på nätet, avlyssna telefoner även utan att misstankar om kriminell verksamhet föreligger etc.

Orwells framtidsvision verkar snart som ett rent under av personlig frihet. Man hade ju ett hörn i lägenheten dit storbrors kameror inte nådde, om jag inte missminner mig.

 
At 04 juni, 2005 14:26, Blogger Mats skrev...

Det är som vanligt: Allt som är bra kan missbrukas.

Den där nya lagen låter hemsk, förstår inte hur man ens kan överväga att kränka medborgarna på det sättet.

 
At 06 juni, 2005 09:50, Anonymous Anonym skrev...

tjänsten finns redan, heter telia frien finder.

"Tänk vad 'bra' när man är ute och undrar om man har en kompis i närheten! Ett SMS och så får man tillbaka en karta som visar om man har några kompisar i närheten ..."

 

<< Hem