Diskriminering eller inte?
Ofta får man höra att det är svårt för personer med utländska namn att få jobb i Sverige. De kan bara få okvalificerade jobb, trots att de är högutbildade. Det här har man hört så mycket att det känns som en sanning.
När jag läser rubriken Arbetsgivare väljer bort arabiska namn i DN så är jag inte förvånad. Det är ju så medierna har sagt att det fungerar.
När jag läser artikeln så stämmer den dock inte riktigt överens med vad jag blivit påverkad att tro av medierna. Den vetenskapliga studie som ligger bakom artikeln påstår nämnligen att 70% av arbetsgivarna inte diskriminerar.
För ett högt kvalificerat arbete som dataspecialist, så var det bara 6% av arbetsgivarna som diskriminerade personer med utländskt namn.
För ett okvalificerat arbete som städare, så är det mycket svårare att få jobb om man har ett arabiskt-klingande namn. Hela 80% av arbetsgivarna [så som man får förstå] diskriminerade personer med utländskt namn.
Så om man ska tro på den här artikeln, så är det väldigt lätt för invandrare att få kvalificerade jobb men väldigt svårt att få ett okvalificerat jobb.
Vad ska man tro? Stämmer verkligen detta? Nej, som vanligt så stämmer det här i det specifika fallet. De som gjort studien konstaterar: "Urvalet av försökspersoner för experimentet har varit begränsat till vissa branscher med hög personalomsättning."
Så inte blev man klokare av det här.
Andra bloggar om: diskriminering, samhälle, politik
Etiketter: diskriminering, politik, statistik
0 Kommentarer:
<< Hem