Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

08 februari 2009

Mer kärnkraft onödigt

Då har alliansen valt att strunta i vad Svenska folket tycker. Trots folkomröstning, så väljer de borgerliga och Centern att tillåta kärnkraftsutbyggnad.

Om detta kan man säga mycket:

  1. alliansen struntar i Svenska folket åsikt, vilket väl inte är förvånande. De vill ju inte ens hålla en folkomrösning när det gäller viktiga förändringar inom EU.
  2. Argumentet att elen blir billigare är ju en ren fantasi. När elnäten i Sverige och utlandet kopplades ihop, så blev elen dyrare, pga Europapriser. Kapa kabeln och elen blir billigare (så slipper de elintensiva företagen att köpa el från Ryssland för att få lägre elpris).
  3. Argumentet att det behövs mer el är också ett påstående taget från intet. Kapa kabeln till utlandet, så räcker elen till för Sveriges behov. Dessutom - om el blir en bristvara så snabbar det på utbyggnad av vindkraft och andra alternativa energikällor.
  4. Det finns flera forstkningsrapporter som visar på förhöjd cancerfrekvens hos barn som växer upp intill kärnkraftverk. Just det borde vara ett tillräckligt starkt argument för att inte medge en utökning innan man utrett den saken ytterligare men de borgerliga och Centern bryr sig inte. Kan det bero på att de själva har intressen i kärnkraften?

Det är helt klart hög tid att något parti vågar kämpa för att vi ska införa beslutande folkomröstningar i Sverige. Om 30 procent av folket så önskar, så borde starten tvingas ordna en folkomröstning inom tex fyra månader och sedan skulle politikerna vara tvugna att följa resultatet. Ett riktigt bra sätt att öka den reella folkdemokratin.

Andra bloggar om: , , , ,


Etiketter: , , , ,

3 Kommentarer:

At 10 februari, 2009 11:14, Blogger Unknown skrev...

Det är snart 30 år sen den beklagliga omröstningen om kärnkraften som lade en dyngvåt filt över den svenska energipolitiken. Det är hög tid att rationellt gå vidare. Det är modigt av Centern att våga ta detta avgörande beslut. Det är väldigt många medborgare som inte var födda eller tillräckligt gamla för att få delta i denna folkomröstning år 1980.

Ska vi ha direktdemokrati eller parlamentarisk demokrati i Sverige?
Folkomröstningar är rådgivande och tämligen sällsporda och bör nog så vara även framledes.

Det är inte fråga om ett beslut av bygga ny ersättningskärnkraft för de gamla reaktorerna, utan det öppnar för den möjlighet att efter år 2020 bygga ny kärnkraft om så tarvas. Idag står kärnkraften för ca 45 procent av vår elproduktion och det är svårt att se att hela denna andel kan ersättas med vind, bioenergi o.s.v. Det energislag som är billigast och klarar miljöprövningen bör byggas som ersättning när de befintliga reaktorer faller för åldersstrecket.

 
At 31 maj, 2009 20:12, Anonymous Anonym skrev...

Direktdemokrati vore onekligen bättre, eftersom politikerna inte vill göra det folket önskar. Exempelvis så godkände de ju att EU skulle få mer makt, vilket ju är precis tvärs emot vad Svenska folket önskar.

Vi får väl ändå vara tacksamma för att vi slapp Euron, annars hade den ekonomiska situationen i Sverige varit betydligt sämre idag (EU:s centralbank hade ju inte sänkt räntan pga ett litet land som Sverige). Att det omröstningsresultatet kom som en fullkomlig överraskning för politikerna talar ju sitt tydliga språk...

 
At 08 augusti, 2011 21:29, Blogger Mats skrev...

Ja, nu (2011) så ser vi nackdelen med kärnkraft. Tyskland är ett föregångsland som nu förbjuder kärnkraft.

De tyska företagen kommer att utveckla ny teknik som ersätter kärnkraften och jobben i de nya brancherna hamnar främst i tyskland.

Tänk om inte Alliansen kört över Svenska folket, då hade vi kunnat hamna i frontlinjen...

 

<< Hem