Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

17 november 2007

Klimatfrågan

FN-chefen: Klimatkatastrof hotar
Den globala uppvärmningen är ett faktum, skriver FN:s klimatpanel IPCC i sin slutrapport inför mötet på Bali i december. Som vanligt så verkar USA vara emot i den här frågan.

I Aktuellt 18 den 17/11-07, så anser Erland Källén att man ska satsa på kärnkraft, vilket ju är lite märkligt, när man ju vet att icke förnyelsebara bränslen tar slut så småningom och att kärnkraftens restprodukter dessutom är farligare för människor och miljö än restprodukterna från förbränningsmotorer.

Bättre då att satsa på förnyelsebara bränslen, som sol- och vindkraft eller varför inte bränsleceller? De har kommit starkt på sistonde och det är ju troligt att vi inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att kunna ha en bränslecell istället för förbränningsmotor i våra bilar, vilket ju är bättre för miljön, än långtidsförvaring av rester från kärnkraftverk. I Tyskland så har bränsleceller provats på en båt med gott resultat.

Bättre således att satsa på att öka effektiviteten hos sol och vindkraft och även på andra alternativ.

Etiketter: , , ,

3 Kommentarer:

At 17 november, 2007 20:37, Blogger Johan skrev...

Det är inte så meningsfullt att tala om att uranet kommer ta slut. Visst kommer det ta slut. Men mängderna uran på vår jord kommer räcka i tiotals om inte hundratusentals år. I praktiken är kärnkraft lika hållbart som sol och vindkraft. Se tex
http://nuclearinfo.net/Nuclearpower/UraniuamDistribution

Sen kan man inte rimligtvis kalla kärnavfall "farligare" än fossila avfall. Det är givetvis giftigare, men till skillnad från fossila avfall så frigörs aldrig kärnavfall i naturen. Just därför så skördar fossila avfall 500 000 liv varje år medans västerländsk civil kärnkraft hittils inte dödat en enda människa under hela sin livstid. Giftighet i sig gör inte något farligt, det är endast i kombination med hög spridningsrisk som det blir farligt.

Eftersom volymerna avfall som kärnkraft producerar är så ohyggligt små, en faktor en miljon mindre per energienhet jämnfört med fossila och biobränslen så är det även lätt att förvara det. Det är dessvärre en synvinkel som aldrig presenteras i media.

 
At 29 november, 2007 21:08, Blogger Mats skrev...

Du såg tydligen inte på TV häromdagen, då man fick veta hur många som dödats pga uran-gruvorna, så visst har västerländsk kärnkraft dödat och skadat väldigt många människor, något som vi i Sverige gärna vill glömma bort.

 
At 29 november, 2007 22:30, Blogger Johan skrev...

Jodå jag såg uppdrag granskning och jag är föga imponerad. Du kan läsa mina kommentarer till det här.
http://gronarealisten.blogg.se/1196340048_mail_till_uppdrag_gra.html

Mycket spekulationer i programet men otroligt lite substans eller bevis. Men även om varenda cancerfall var på grund av uranbrytning specifikt så ändrad det inte att kärnkraft är en av de säkraste energikällor som finns.

 

<< Hem