Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

24 juni 2005

Att visa hänsyn

När man bor i ett flerbostadshus, så är det rätt naturligt att visa hänsyn till övriga som bor där. En del människor har dock svårt för det.

Exempel 1
I mitt hus bor en familj, som har väldigt svårt att förstå att hissen inte är deras "privata" hiss, något som ju borde vara självklart.

För något år sedan, så använde deras son hissen som en privat cykelparkering, dvs när han skulle hem ett tag, så ställde han cykeln i hissen, åkte upp till deras våning och ställde upp hissdörren. Sedan gick han in för att äta. Detta hände flera gånger.

En dag så tröttnade jag när jag stod och väntade på hissen. Gick upp till deras våning och gick in i hissen, stängde dörren och åkte ner. Gissa om det blev liv på hans mamma ;-) men efter den gången, så har sonen aldrig parkerat cykeln i hissen igen.

Häromdagen, när jag väntade på hissen så åkte den förbi och fortsatte till deras våning. Sedan hände ingenting. Så jag gick upp och hissen var uppställd. Den här gången var det pappan i familjen som ställt upp dörren och höll på att lasta in några kassar i den.

Han gjorde inte som övriga i huset gör, börja med att ställa ut kassarna vid hissen och sedan trycka dit hissen. Nix, han tryckte dit hissen, ställde upp den och sedan gick han och hämtade ett par kassar i lägenheten (som ligger en bit från hissen) och ställde in dem (det var då jag kom upp). Sedan gick han tillbaka till lägenheten och hämtade ett par kassar till och slutligen ytterligare en vända. Sedan var han klar.

Jag påpekade att det finns fler som vill använda hissen och förklarade vänligt hur man brukar göra men han tyckte jag skulle sk*ta i hur de använder hissen och att jag får vänta struntade han i och tyckte att jag kunde ta trapporna.

Inte så konstigt att deras barn gör som de gör med en sådan pappa. De har dock vissa problem i den familjen. Dottern har ADHD och det är ju inte utan att jag undrar om det är något hon ärvt av sin pappa fast tydligen strider forskarna om ifall det kan vara ärftligt. Synd om flickan är det i vart fall. Mamman är beundransvärd med sitt tålamod.

Så vad gör man? När det gällde sonen, så fungerade det ju utmärkt med att helt enkelt använda hissen (misstänker att mamman fick honom att förstå att någon kan stjäla cykeln om man låter den stå i hissen). Vad jag ska göra med pappan anar jag dock inte (alla förslag välkomnas).

Exempel 2
Det bor en annan person i huset, som också struntar i vad folk säger till honom.

Han parkerar sin cykel för jämnan i trapphuset, trots att värden vid ett tillfälle satte en lapp på cykeln om att det dels är förbjudet av brandskyddsskäl med cyklar och annat i trapphuset, dels att den skulle forslas bort om den fortfarande stod kvar ett visst datum. Just det datumet, så tog han in cykeln, i övrigt så har den stått där varje natt sedan dess.

Han ställer gärna ut kassar med papper (till pappersinsamlingen) utanför sin dörr och annat skräp också. Detta kan stå där dagar/veckor innan han slutligen bär iväg det dit det hör hemma. Alla andra i huset har sina kassar inne, tills man går iväg med dem till återvinningen.

Tja, vad gör man? Några förslag?

1 Kommentarer:

At 24 juni, 2005 19:23, Blogger Karin skrev...

Du kanske kan prata med vicevärden eller bostadsrättföreningens styrelse så att ordningsreglerna aktualiseras?

 

<< Hem