Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

26 juni 2005

EU: Tvättanvisningar handelshinder

Nu drar återigen EU-kommissionen ett löjes skimmer över EU. De anser att tvättanvisningar i kläder är ett handelshinder.

Jag har väldigt svårt att förstå hur de egentligen ser på saken. Om de och utländska företag anser att tvättanvisningar inte behövs, så är det ju fritt fram för dem att sälja kläder utan tvättanvisningar i Sverige.

Det finns nämnligen ingen lag som kräver att det ska vara tvättanvisningar. Det är enbart en överenskommelse. Att det går bra att sälja kläder utan tvättanvisningar, har vi ju läst om förr i tidningarna (hittar tyvärr inget om det via Google). Det finns således inte några handelshinder förknippade med tvättanvisningarna.

Att sedan vi kunder i stor utsträckning inte köper kläder utan tvättanvisningar, är ju inte EUs problem. Så är det på en fri marknad med en fungerande konkurrens. Det är kunderna som väljer.

Är det så att ett utländskt företag inte lyckas sälja sina kläder i Sverige, pga avsaknad av tvättanvisningar, så får de ju förse sina kläder med sådana om de vill att vi kunder ska vilja köpa deras kläder. Det är således upp till varje tillverkare att välja om de ska tillmötesgå kundernas krav eller inte.

Tillhandahåller man inte det kunderna vill ha, så får man inget sälja!

Skälet till att företagen ute i Europa inte vill tillmötesgå de Svenska konsumenternas krav på tvättanvisningar är för att det då är näst intill omöjligt för oss att klaga och får rätt om kläderna krymper, ändrar färg etc.

De aktuella företagen får ju därför antas sälja kläder av undermålig kvalité, eftersom de inte vågar tala om hur man ska tvätta deras kläder. Konstigt att EU kommissionen stödjer undermålig kvalité.

Så slutsatsen får bli: Aldrig tänker jag köpa kläder utan tvättanvisning, så längde det finns kläder med tvättanvisning att köpa. Hoppas att konsumentminister Ann-Kristin Nyqvist lyckas stoppa det här.

Den dagen det inte gör det, så får man ju kräva att få skriftligt från detaljisten på hur kläderna man köper ska tvättas, för då tvättar man ju kläderna på deras risk och den dan (om vi är tillräckligt många), så lär detaljisterna kräva tvättanvisningar i alla kläder för att saluföra dem, för annars lär det kunna bli väldigt dyrt för detaljisterna att ersätta alla kläder som förstörs.

För den som vill få tvättips finns det sådana här.

Intressant är att trots att en majoritet har röstat mot förslaget, så kan fortfarande EU kommissionen införa förslaget. Om de gör det, så är det hög tid att även kommissionens ledamöter väljs på ett demokratiskt sätt, så att folkviljan får råda även i kommissionen.

Idag så väljer de folkvalda i parlamentet enbart ordföranden, som sedan väljer resten.

Det vore helt klart mer demokratiskt om samtliga EU medborgare fick välja en person från varje land och att de personer, i respektive land, som får flest röster också får en plats i kommissionen. Dvs man skulle ha ett direkt personval.

Vem som ska vara ordförande kan man ju bestämma på olika sätt, antingen får man välja ordföranden på en särskild lista eller så kan denne väljas av parlamentet.

Möjligen ska man bestämma att ordföranden ska vara kvinna varannan gång. Det skulle säkert vara populärt i vissa länder ;-)

Tillägg:
Läs gärna vad Framtidstanken har skrivit i samma ämne.
Han poängterar bl.a att det är överenskommelsen i sig, mellan konsumentverket och branschen som EU har invändningar mot, vilket kanske inte framgick klart i det jag skrev (Se 2 första meningarna i stycket "Det finns nämnligen ingen lag..."). Så det finns således inget hinder mot handel med olappade kläder.

Utländska tillverkare behöver således inte bry sig, för att försöka sälja olappade kläder i Sverige, såvida de inte också vill få en reell chans att sälja, för då får de sannolikt märka sina kläder.

Undras vad nästa påhopp blir. Konsumentverket har ju en del överenskommelser med olika branscher men det kan ju jag eller någon annan blogga om i ett annat inlägg.

1 Kommentarer:

At 26 juni, 2005 11:43, Blogger Erik Starck skrev...

Hej!
Jag skrev också litegrann om det här:
http://framtidstanken.com/index.php?p=405
Citerade även ditt inlägg i min text. Hoppas det är OK.

/Mvh Erik
framtidstanken.com

 

<< Hem