Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

04 juni 2005

Regeringen struntar i rättssäkerheten för enskilda

Du har säkert information i din dator som du är rädd om och inte vill att andra ska komma åt.

Tänk dig att polisen av en eller annan orsak gör husrannsakan hemma hos dig och tar datorn i beslag (det kan ju exempelvis hända att ditt barn misstänks för att ha laddat ner upphovsrättsligt skyddat material från Internet till din dator efter den 1 juli).

Medan polisen har datorn i beslag, så kopierar de hårddisken. Sedan hävs beslaget och de lämnar tillbaka datorn. Dessutom så konstaterar de att ditt barn inte begått något brott.

Nu är det ju inte så kul för dig att veta att polisen har en kopia av hårddisken, om du ens vet det - för det behöver de inte tala om men om du vet det och vill få dem att förstöra kopian så kan du inte det.

Du kan inte gå till domstol, för Högsta Domstolen har konstaterat att du inte kan ställa krav på att "beslaget" av kopian hävs (se Ds 2005:21, sid 209). Detta eftersom din rätt att pröva beslaget upphör om beslaget av orginalet hävs.

Än värre blir det om det förslag till förändring av lagen som utredningen ovan beskriver, går igenom. För då kan polisen tillfälligt "låna" datorn utan att du någonsin får veta om det, ett så kallat hemligt beslag.

Jag tycker det är konstigt att Regeringen inte agerar kraftfullt för att ändra lagen, så att rättsskyddet för medborgarna stärks och jag tycker att det är skrämmande att rättsskyddet helt saknas i detta fall. Problemet är ju känt av Regeringen, Justitiekanslern har i JK 2806-00-21 skrivit om problemet.

Däremot så agerar Regeringen aktivt för att ytterligare försämra rättssäkerheten genom att införa hemliga beslag.

Än mer skrämmande är det givetvis eftersom jag då och då läser om poliser som missbrukar sina behörigheter.

Anta att du har tex en blivande bok på hårddisken, som du lagt ner åtskilliga år av ditt liv på att skriva. Anta att en kriminell polis tar en egen kopia av polisens kopia och ger ut din bok, så har du rätt svårt att stämma den polisen, för du måste ju bevisa att han stulit informationen från dig och hur göra det om du inte ens känner till att det finns en kopia? Än svårare om du inte ens vet att polisen "lånat" datorn i hemlighet. Även om du känner till kopian, så måste du bevisa att han haft tillgång till den, vilket torde vara omöjligt för dig.

Här är således vi "vanliga" medborgare helt rättslösa.

3 Kommentarer:

At 04 juni, 2005 15:41, Anonymous Anonym skrev...

Ja vi blir alltmer rättslösa.
Det är liksom en av huvudidéerna med EU, som inte alls skapades för fred för oss vanliga människor, som man fösöker få oss att tro idag, utan för "fred för storkapitalet", för att detta aldrig skulle behöva frukta varken valda politiker eller de folk som valde dem!!
Nu bygger man således upp en gigantisk kontrollapparat inom EU, som kommer att möjliggöra total kontroll av varenda en av oss, att man vet exakt vad vi gör varje minut, samt insatsstyrkor som möjliggör stoppande av varenda rejäl missnöjesyttring i någon del av EU. Jag är så tacksam över att jag inte behöver leva så många år i det system man ny inrättar åt oss. Antar att de yngre vill ha det eftersom de inte protesterar kraftigt.

 
At 04 juni, 2005 17:07, Anonymous Anonym skrev...

Mycket bra skrivet! Jag var inte medveten om att de faktiskt kan behålla en kopia. Mycket otrevligt.

Jag är oroad över den attityd som Bodström har till rättssäkerhet. Exempel:

* DNA-registrering av alla som *misstänks* för brott som kan ge fängelse. Registret ska utökas till samma omfattning som fingeravtrycksregistret och enskilda personers profil ska rensas bort om de frias från misstanke. Problemet är bara att motsvarande rensning är redan tänkt att ske med fingeravtrycksregistret. Men det är si och så med det. Genom att skylla på resursbrist låter man helt enkelt bli att rensa ut de som inte ska vara med.

http://sydsvenskan.se/sverige/article91406.ece
http://www.arbetarbladet.se/local_article.php?id=301923&avdelning_1=101&avdelning_2=107

* Förslaget att polisen ska få rätt att via internet, eller rent fysiskt, bryta sig in i ett företag eller bostad för att installera avlyssningsutrustning i enskildas datorer.

http://sydsvenskan.se/sverige/article90773.ece

* Hemlig avlyssning utan brottsmisstanke. Att polisen ska få möjlighet att lyssna utan att man har någon konkret brottsmisstanke som grund. Man ska alltså i prinip kunna lyssna hur länge man vill på någon som man tror är en skummis och invänta att personen gör något klandervärt. Det stället principen om oskyldighetspresumption på huvudet.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=264483&previousRenderType=6
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=422580&previousRenderType=1

* Möjlighet för polis i övriga EU att avlyssna svensk teletrafik.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_9422361.asp

* Obligatorisk datalagring (Svenskt EU-förslag). Att operatörerna ska lagra information om all kommunikation som sker. Mobiltelefoners position. Vilka webbplatser som besöks. Vem man skickar e-post eller ringer till. Detta ska operatören lagra i upp till tre år på egen bekostnad. Sen kan polisen gå in vid misstanke och läsa vad man har gjort hos operatören. Ett argument som Bodstöm har fört fram är att polisen till viss del gör sådant här redan och "handlar med företagen". Frågan är om de då begår brott.

http://www.idg.se/ArticlePages/200411/29/20041129080927_CS/20041129080927_CS.dbp.asp

* Redan idag har polisen möjlighet att telefonavlyssna individer som de *tror* att en misstänkt kommer att avlyssna. Man behöver alltså inte vara misstänkt själv.

Värst av allt är att det är OPERATÖREN som får betala för dessa ingrepp. Alltså kunderna själva. Det innebär att polisen inte har något incitament att utnyttja det med måtta.

Detta öppnar för ett enormt mått av godtycke. Man måste ta med i beräkningen att de individer som hanterar denna makt inte alltid gör rätt. Och att det kanske t.om finns de som kommer att missbruka det. Det är bara att vänta på nästa IB-affär, eller fall som när SÄPO satt och lyssnade på Grön Ungdom. Vi har med andra ord inte lärt oss ett enda dugg.

 
At 05 juni, 2005 11:09, Blogger Mats skrev...

Ruskigt det där med spionprogram i datorn. Det gäller personer som är "misstänkta" för brott men hur ska programmet kunna skilja på den misstänkte och övriga medlemmar i dennes familj? Det kanske inte ens är den misstänktes dator.

Ännu värre är att man vill tillåta utländsk polis att avlyssna Svenskar från utlandet och det oavsett kommunikationssätt (dvs bl.a telefon, e-post, telegram mm).

 

<< Hem