Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

07 oktober 2005

Connexanställda i vild strejk

Så har det hänt igen, personer som inte värdesätter/gillar vårt demokratiska system agerar för att tvinga någon att göra som de vill, istället för att nyttja de möjligheter som demokratin ger dem (har skrivit tidigare om detta bl.a här).

Den här gången är det Connexanställda som går ut i en vild strejk efter att företaget ansett att en anställd bl.a kränkt andra anställda och därför gett honom sparken.

Det här hade antagligen inte uppmärksammats av övriga anställda, om han inte råkat vara fackklubbens ordförande. Jag tycker inte att en aktiv i facket ska få kränka andra, konstigt att det finns så många anställda hos Connex som tycker att en fackligt aktiv anställd ska undantas från påföljder för ett möjligt sådant agerande.

Nej, jag har, som sagt, ingen som helst förståelse för att en del Connexanställda försöker tvinga företaget att ge efter. Starkt av Connex att stå på sig. Nu kommer frågan att hanteras på demokratiskt sätt, dvs först förhandlingar och sedan hamnar det troligen i arbetsdomstolen. En bra, demokratisk och rättvis lösning.

Sedan återstår det att se om Connex har rätt eller inte, något som medlemmarna i fackföreningen uppenbarligen inte är intresserade av att få klarlagt. De verkar vilja ha honom tillbaka, oavsett om han kränkt någon eller ej. Konstigt.

Etiketter:

2 Kommentarer:

At 08 oktober, 2005 00:23, Blogger stromsjo skrev...

Exakt vad som är sant vet man ju inte som utomstående. Jag tror dock att vi kan se fram mot fler konflikter av det här slaget. Alltfler bolag med rötter utanför landet bedriver verksamhet i Sverige och de är inte vana vid en situation där det mesta av makten finns på andra sidan förhandlingsbordet. Facket hojtar dagligen om värdet av kollektivavtal. Som man sen glatt bryter när det råkar passa att ta en vild strejk.

 
At 09 oktober, 2005 19:32, Blogger Mats skrev...

Jo, en annan ägarkultur påverkar givetvis förhandlingsklimatet i Sverige. Det gäller ju inte minst företag i andra EU-länder, som vill verka i Sverige, som "fallet" med de Lettiska byggarbetarna, en process som också vandrar vidare. Ska också bli intressant att se hur det slutar.

 

<< Hem