Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

09 oktober 2005

EG-kommissionen agerar mot spelmonopol

Läser i DN att EG-kommissionen ska agera mot det Svenska spelmonopolet.

När Regeringsrätten dömde i frågan i somras, så ansåg rättens ledamöter att de inte behövde höra med EG-domstolen för att få rättsläget klarlagt. Nu hamnar antagligen frågan där ändå.

Skälet för RR var att rättens ledamöter ansåg att medlemsstaterna har stor frihet att själva bestämma när det gäller spelverksamhet, om syftet är att skydda spelarna, förhindra brott eller för att bevara ordningen i samhället.

Skäl två kan det ju inte handla om, med tanke på de brott som begås på statens kasinon.

Skäl tre kan det ju inte röra sig om, eftersom ordningen i "samhället" säkert blir bättre om folk sitter hemma och spelar istället för att dra runt på stan.

Så det måste väl vara skäl ett som RRs ledamöter utgick från? Jag har dock lite svårt att förstå hur den massiva reklamkampanj som Svenska spel just nu har om att man kan spela triss på Internet, bl.a med reklam som de skickar hem till en, kan vara avsedd att skydda spelarna [från spelmissbruk].

2 Kommentarer:

At 09 oktober, 2005 18:31, Anonymous Anonym skrev...

Vad man vill är helt enkelt att alla vinstpengar skall hamna i statskassan.

Alla andra argument ar falsarier

 
At 09 oktober, 2005 19:41, Blogger Mats skrev...

Jo visst vill staten ha in intäkterna. För spelarna kanske det vore bättre med kommersiella företag, eftersom vinsterna påstås vara större där (en större andel av satsade pengar delas ut till spelarna som vinster).

Man tycker ju att lotteriinspektionen (eller annan myndighet) borde granska statens spelbolag, så att de inte betalar ut för lite till spelarna. Det borde väl vara ocker? Man bör ju se till vinsten beräknat på, av ägaren, satsat kapital.

Fast någon sådan granskning lär vi knappast få, förrän kommersiella företag får administrera spel.

 

<< Hem