Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

11 oktober 2005

Telia och Tele2 bygger ny 3G-mast vid Hall

Just när Hallfängelset lyckats störa ut mobiltelefonerna inne på anstalten, så ska Telia och Tele2 bygga en ny 3G-mast nära fängelset. Det innebär antagligen att fängelset måste uppdatera sin störutrustning, för dyra pengar.

Talesmannen tycker att det är konstigt att operatörerna vill bygga just där men i marknadsekonomins värld, så bygger givetvis operatörerna masten där de kan tjäna mest på den. Eftersom de sannolikt förlorat en hel del [intagna] kunder på fängelset, så agerar de givetvis för att återfå sina kunder.

Marknadsekonomin förklarar ju också varför de inte bygger master på andra håll i landet där det inte finns någon 3G-täckning alls. Det är inte tillräckligt lönsamt. UMTS tal om att de "måste täppa till alla luckor" i det "rikstäckande" 3G-nätet låter således inte trovärdigt, när man vet att det finns delar av vårt land där de inte har någon 3G-täckning alls.

För övrigt så vill ju samhället att operatörerna ska samutnyttja master och eftersom det tydligen redan finns en GSM-mast i området, så borde det ju ha varit bättre att placera 3G-sändaren på samma mast? Att den får lite fler spröt lär ju inte störa någon...?

0 Kommentarer:

<< Hem