Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

13 juni 2005

Lite ärlighet numera

Det fanns en tid då man kunde lita på andra, när folk var ärliga. Vissa saker gjorde man bara inte. Barn som sa att de skulle hem till en kompis, gick hem till kompisen.

I dag säger barnen att de ska hem till en kompis och går sedan ut på stan istället.

I dag ljuger kriminella om att de behöver hjälp med något och lurar sig in till gamla och medan den som först kommit in uppehåller den gamla, så går deras "kolleger" in och stjäl från den gamla.

Jag har träffat på folk som vill ha pengar till tunnelbanan, för de har tappat sin plånbok - och som vill det varje dag och som blir jättearga på mig när jag, högt och tydligt, säger att det är konstigt att de "tappar sin plånbok varje dag den här veckan" för då får de ju inga pengar från andra heller.

Det finns de som vill ha pengar till mat men de vill inte ha de "matkuponger" som välgörenhetsorganisationen säljer, för det är ju inte mat de vill ha utan pengar till alkohol. Har till och med sett barn som vill ge dem sina smörgåsar och de slänger dem på marken. Sådana människor förtjänar ingen hjälp. Har de supit upp socialbidraget, så får de skylla sig själva. Det är livets hårda skola de behöver gå i, inte bli bortklemade.

Idag läser jag på Expressen om ett par som drogar folk. Den drabbade bjuder dem på kaffe och håller inte koll på sina "gäster" som kan lägga någon form av drog i kaffet. Sedan länsar "gästerna" deras hem eller kontor. Även poliser blir lurade.

Jag förstår att det är svårt att inte lita på andra men har det inte hänt tillräckligt mycket för att folk inte längre ska låta lura sig? Följer man några grundregler, så minskar man risken högst betydligt:
  1. Släpp aldrig in någon du inte känner i din bostad.
  2. Ge aldrig pengar till tiggare, hänvisa till socialen istället. Har de verkligen "seriösa" behov av försörjningsstöd, så får de pengar där och annars så ska de inte ha några pengar. Strunta i deras förklaring, notera bara att de vill ha pengar, så är det lättare för dig att säga nej. Tänk även på att de eller någon i närheten kan stjäla din plånbok.
  3. Åk aldrig svarttaxi.
  4. Ät/drick aldrig något som okända erbjuder dig. Om du av någon anledning själv bjuder okända, håll koll på din egen kopp hela tiden. Detta gäller även på restauranger/pubar. Lämnar du ölglaset obevakat, så kan någon hälla i något (har hänt).
  5. Köp inget som är otroligt billigt, särskilt inte "på gatan", det är antagligen stöldgods.
Visst, allting inte är svart eller vitt men om alla agerade konsekvent enligt punkterna ovan, så skulle vi slippa mycket av den kriminalitet vi har i vårt samhälle idag. Om ingen ger pengar till tiggare, så är det inte lönsamt (en tiggare kan få in tusentals kronor per dag (!) enligt någon av morgontidningarna för några år sedan). Om ingen köper stöldgods, så är det inte lönt för knarkarna att stjäla, eftersom hälarna inte vill köpa.

3 Kommentarer:

At 13 juni, 2005 11:51, Anonymous Anonym skrev...

Jag tror tyvärr att du har fel när du menar att om vi inte är så godtrogna så skulle brottsligheten minska. Det är nog tvärtom så att om de enkla vägarna stängs så ökar istället de värre brotten, personvåld av allvarligare slag, rån under knivhot etc.
I synnerhet är risken stor för detta i ett samhälle där man skär ner på alltmer av den sociala välfärden och där alltfler ställs utanför samhället av olika anledningar. Några skulle kanske sluta stjäla eller lura upp andra, men alldeles för många skulle gå den andra vägen och skaffa sig det de vill ha med hjälp av råare metoder.

 
At 13 juni, 2005 22:30, Blogger Mats skrev...

Svårt att veta vem som har rätt, kanske du, kanske jag.

 
At 14 juni, 2005 00:17, Anonymous Anonym skrev...

Vi har delvis sett detta redan. Förr skaffade sig tjyvarna pengar genom att råna postboxar och genom vanliga inbrott på banker och annat. Sedan byggde banker och andra inrättningar ut säkerheten alltmer och omöjliggjorde den sortens lite "snällare" tjyvande och då började personrånen, där människor hotades eller misshandlades, öka istället.
Sak samma med fängelser. Ju hårdare regim där och ju svårare att rymma, desto mer upplopp inom anstalterna och desto våldsammare rymningsförsök. Detta vet man redan av erfarenhet.

Men men, klart det kan gå på ett annat sätt nu än tidigare, man kan ju aldrig vara riktigt säker vad gäller framtiden :-)!

 

<< Hem