Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

11 juni 2005

De borgerliga vill sälja ut Apoteket

Enligt LäkemedelsVärlden så vill de borgerliga sälja ut Apoteken till dess anställda och oss medborgare och möjliggöra för andra butiker att sälja läkemedel.

De borgerliga föreslår i sin motion att de butiker som har en farmacevt anställd och har läkemedelsverkets tillstånd, ska få sälja receptbelagda preparat och övriga butiker ska få sälja receptfria preparat.

De vill sälja ut Apoteket AB till de anställda och till den "svenska allmänheten".

Jag kan inte hjälpa att det känns som om de vill lura på oss en ny Teliaaffär. För handen på hjärtat om man kan köpa receptfria läkemedel i den vanliga livsmedelsaffären, vem går då till apoteket för att köpa dessa? Apotekets omsättning kommer tveklöst att minska (annars hade ju inte handeln haft så stort intresse för detta).

Det låter således som om de borgerliga, som ju borde vara väl insatta i "marknaden", har tänkt sig att vi medborgare och personalen ska betala ett pris för apoteket till staten och sedan när konkurrensen kommer, så blir våra aktier betydligt mindre värda.

Att de "vill" sälja till personalen och oss medborgare beror ju självklart på att ingen annan är intresserad av att köpa Apoteket med dessa förutsättningar. Därför vill de lura på oss och personalen bolaget istället.

En konsekvens av att tillåta försäljning av receptbelagda läkemedel i andra butiker kommer ju att bli att staten måste subventionera vissa butiker (eller ev apoteket).

Detta eftersom det inte kommer att vara lönsamt att alla butiker som säljer receptbelagda läkemedel ska ha alla läkemedel. Så det troliga är att butikerna kommer att ha de "lönsamma" läkemedlen medan man får gå till subventionerade butiker som har övriga läkemdel. Alternativt får man beställa dessa och vänta, kanske dagar, på att de ska komma.

Den delen kan ju enbart bli sämre än idag. Undrar om de borgerliga egentligen har tänkt eller struntar de i hur det blir för "vanligt folk", bara de får sälja ut?

Etiketter:

5 Kommentarer:

At 11 juni, 2005 11:41, Anonymous Anonym skrev...

Jag för min del tycker det vore bra om apotekets monopol försvann. Först och främst är det viktigt att receptfria läkemedel ska finnas tillgängliga på ett bättre sett.
Att receptförlagda medel kommer att säljas vind för våg är ju inte troligt eftersom det (enl ditt inlägg) skulle krävas en farmacevt för att få tillstånd att sälja dem.
Konkurrens är av godo för konsumenten.
Det är som vanligt ett nöje att läsa dina inlägg som är väl underbygda, även om jag inte alltid ser det på samma sett som du.

Apoteket kommer att förlora en del av sina kunder på den receptfria avdelningen. Men de kommer ändå kunna konkurrera med sitt stora sortiment. Apoteket får anpassa och utevckla sig, det får andra företag göra hela tiden.
Och ingen måste ju köpa aktier i apoteket om det nu skulle säljas ut, lika lite som folk var tvugna att köpa teliaaktier.

 
At 11 juni, 2005 12:00, Anonymous Anonym skrev...

Reality Check: Det är i praktiken bara Sverige som har apoteksmonopol och vi har färre apotek per invånare än jämförbara länder. I Norge släppte man på monopolet några år sedan och nu har man 30% FLER apotek, inte ens i landsbygden har det blivit färre. Ska man ha receptbelagt i Sverige får man vara beredd att vänta i långa köer på många ställen.

Dessutom, att apoteken blir privata betyder inte att dom är oreglerade. Om man måste ha pharmaceuter och apotekttillstånd kan man enkelt undvika att vissa butiker "plockar russinen ur kakan" och situationen som du beskriver uppstår aldrig. Så fungerar det i princip i alla länder utom i Sverige, och det fungerar bra. Att det inte skulle fungera här när det gör det överallt annars låter rätt osannolikt.

 
At 11 juni, 2005 20:42, Blogger Mats skrev...

Jag har ingenting emot att receptfria varor sälj i vanliga affärer (kanske bäst att påpeka det). Förhoppningsvis får man inte "blåvita" värktabletter som inte finns på Ica och tvärt om.

Om apoteket säljs ut, så vore det bra om det sker EFTER att det dykt upp konkurrenter, så att det säljs till rätt värde.

 
At 12 juni, 2005 19:33, Anonymous Anonym skrev...

Mats, visst det låter vettigt att sälja ut efter, så att apoteket kan få ett realistiskt värde. Man kanske inte ens ska sälja det som en klump utan i delar för att inte få ett nytt privat apoteksmonopol.

 
At 16 juni, 2005 10:24, Anonymous Anonym skrev...

På vilket sätt "lurar" man befolkningen genom att sälja ut bolaget? Ingen skulle ju vara tvungen att investera. Låt individer själva bestämma vad de ska få göra med sina pengar.

 

<< Hem