Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

14 juni 2005

Ungdomar luras på lönen

Vi läser varje år att ungdomar luras på lönen.

Det är antingen att de får "provjobba" utan lön eller att de jobbar som de ska men inte får ut sin lön i slutändan (antingen ingen alls eller för låg lön). En del får den lön man kommit överens om, fast även den är då för låg. Sedan har vi de "lyckliga", dvs de som faktiskt får den lön som de ska ha.

Jag förstår inte hur vissa företagare kan vara så snikna. Ännu märkligare att detta händer varje år. Dessutom så tycks det, enligt City, vara en del arbetsgivare som sätter det i system.

Som väl är, så är det sannolikt få. City talar om att LO får kännedom om "gratisjobb" flera gånger i veckan [i Stockholms län?]. Så sett till alla de som sommarjobbar så tycks problemet vara litet.

Vid andra fall, så agerar fackföreningarna kraftfullt, när exempelvis byggjobbare från Baltikum jobbar för låga löner på byggen, så ordnar LOs medlemsföreningar (härefter inkluderat i LO) en blockad. Varför sätter inte LO företag i blockad när det gäller ungdomar? Det hade säkert varit väldigt effektivt.

Efter vad jag läst förr om åren, så handlar det om småföretag i städer. Om en sådan sattes under blockad en sommar, så skulle säkert inte den näringsidkaren göra om det. Tänk att inte kunna tjäna pengar på turisterna under en hel sommar... Det skulle verka preventivt även för andra mindre företag.

Så varför vill inte LOs medlemsförbund agera kraftfullt när de unga jobbar för låga löner? Jo, man ser ju givetvis om sitt eget hus. När man sätter en arbetsplats i blockad, så kan ju de som arbetar där bli av med jobbet, vilket Letterna i Vaxholm blev (om än, så vitt framgår, bara bildligt, eftersom de var inhyrda från ett annat företag av det företag som gick i konkurs).

Att riskera att Svenskar ska bli av med jobbet, när det gäller presumtiva nya medlemmar, vore givetvis osmart av LO. Det måste vara därför man inte agerar kraftfullt när Svenskar får låg lön. Det är ju intressant att notera att ett av LOs medlemsförbund säger att "vi kan inte agera på olika sätt mot olika företag", men det är antagligen bara utländska företag som de inte kan agera på olika sätt mot.

Den minnesgode invänder säkert att LO även försätter Svenska företag i blockad. Värt att notera är att det sällan leder till konkurs. Att en blockad leder till konkurs är ovanligt men har hänt.

När det gäller den "berömda" konflikten om Torgny G's sommarrestaurang på Gotland så var de anställda inte med i facket och då kan man ju anta att facket ansåg att det inte gjorde något att de blev av med jobbet.

Jag kan faktiskt inte finna ett enda exempel på att medlemmar i facket blivit av med sina jobb på grund av att en facklig blockad lett till arbgetsgivarens konkurs (under de senaste 10 åren). Om du som läser detta har exempel, så skriv gärna en kommentar och tipsa om det! Gärna med en länk till en trovärdig källa.

3 Kommentarer:

At 16 juni, 2005 16:14, Blogger CV skrev...

Jag tror inte alls att det är så att LO inte bryr sig om ungdomarna. I så fall hade LO inte satsat rätt mycket pengar på att varje sommar ha en hjälptelefon för sommarjobbande ungdomar. Men det är kanske inte alltid blockad är den rätta vägen, när det gäller ungdomar som inte får lön handlar det ju tråkigt nog om flera olika företag.
LO eller rättare sagt respektive förbund tödjer ju ungdomar som inte får lön och hjälper dem att få rätt mot arbetsgivarna.

 
At 16 juni, 2005 22:59, Blogger Roger skrev...

Tror det skiftar en del från bransch till bransch. Det är ju också inte bara att sätta ett företag i blockad. Det finns ju regler för hur och när man konfliktar. Men jag kan väl säga att i transportbranschen är det ju inte helt ovanligt att företag som (efter att ha utnyttjat folk, trixat med pensionsinbetalningar eller liknande) hamnar i konflikt med Transport gör konkurs.

Branschen har ju en del oseriösa inslag och Transport är rätt hårda på att upprätthålla avtalet, så det är ju iofs en speciell situation.

 
At 17 juni, 2005 07:04, Blogger Mats skrev...

Att LO satsar på att hjälpa ungdomar är bra. Det är möjligt att jag la fel tolkning i det jag läste i artikeln men jag tolkade den som att det finns arbetsgivare som varje år låter ungdomar jobba gratis.

Om det är så, så vore en blockad säkert effektivare än att varje år behöva lägga tid på att hjälpa de som arbetar där.

När det gäller Transport, så är det bra att de agerar kraftfullt vilket ju gör att företagen kan konkurrera på lika villkor. Det tjänar ju deras medlemmar på.

Om fuskföretagen fick härja fritt så skulle det vara svårare för de seriösa företagen att konkurrera.

 

<< Hem