Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

08 juni 2005

Knöliga mobilinställningar

Numera måste man ställa in en massa saker i mobilen för att den ska fungera med en viss operatör. Dessutom så verkar det bara finnas telefoner som är operatörslåsta att köpa (tänk om du köpte en bil och bara kunde tanka hos xx under det första året).

Om man vill använda en mobil med olika operatörers SIM-kort, så måste man programmera om mobilen varje gång man byter SIM-kortet.

Man tycker att vi kommit så långt i utvecklingen att alla inställningar borde finnas på SIM-kortet, så att telefonen ställs in automatiskt när ett SIM-kort sätts i men inte ens med 3G-simkort fungerar det så.

Detta skapar ett problem om man har en "gammal" telefon. Min gamla wap-telefon fungerar inte ihop med Vodafone. Man kan inte hämta inställningarna, för då får man "permission denied" från deras inställningsserver. Det märkliga är att den fungerade ihop med Vodafone för ett år sedan. Så det handlar enbart om att Vodafone vill gynna telefontillverkarna, så att kunderna måste köpa nya telefoner.

Det går i och för sig att ställa in telefonen "manuellt" men då kan man inte använda "vänsterknappsmenyn", eftersom den bara har alternativet "hämta inställningar" och eftersom Vodafone tycker att en c:a 2 år gammal telefon är för gammal och inte längre supportar den, så får man, som sagt, inte hämta några inställningar.

Trist att mobilföretagen tycker att de ska "tvinga" oss kunder att anpassa telefonen efter just deras tycke och smak (tex startsida när man surfar med mobilen). Ännu tråkigare att mobiltillverkarna supportar detta och Allra tråkigast att man inte kan använda en telefon som är 2 år gammal.

0 Kommentarer:

<< Hem