Mats tankar

Mina tankar och åsikter om främst Svensk politik men även om annat.

10 juni 2005

Upplands sju Underverk

Blogstafetten går vidare. Efter att Håkan skrivit ett intressant och välinitierat inlägg om ämnet "Hur ska vi uppnå lika lön för lika arbete?" så har han lämnat vidare stafettpinnen till mig med ämnet "Upplands sju Underverk". Han önskar tydligen en massa utflyktstips.


Landskapet Uppland begränsas i söder av Mälaren och gränslinjen i Stockholm går vid Karl Johans slussen. I norr går gränsen ungefär vid Dalälven och i väster: öster om Sala och väster om Hummelsta (som är välkänt för sin godisaffär med ett sortiment av lösviktsgodis som är så stort, så stort, så jag har aldrig upplevt något liknande. Egentligen ett underverk både för barn och vuxna).

Enligt Utbildningsradion, så låter man så här (kräver Real player) när man bor i Uppland. Det gäller dock inte mig som flyttat hit från landets sydligare regioner.

Vad som egentligen är ett "underverk" kan man ju diskutera men det brukar ju vara något som är skapat av människan eller av naturen. Med den definitionen och ett landskap som Uppland, så är det faktiskt svårt att bara få välja ut sju av "underverken".


Underverk 1
Dalälven ÄlvkarlebyDalälven är helt klart ett underverk och ett fantastiskt sådant, som står i en klass för sig. Man känner sig väldigt liten när man står vid kraftstationen och ser på älven. Något som egentligen alla borde uppleva. Egentligen onödigt med bilden, för man får helt enkelt inte den upplevelsen som verkligheten ger när man ser bilden. Besöker man kraftstationen vid Älvkarleby, så kan man också passa på att fiska nedströms kraftstationen (kräver fiskekort) och kanske också besöka Forsmarks kärnkraftverk (krävs förbokning och man måste vara en "grupp" för att få göra ett besök inne i själva kraftverket men informationshuset är dock öppet för alla).


Underverk 2
När man är klar så passar det ju bra att fortsätta med Roslagen som också är något som behöver upplevas med sin natur och sina bruksorter. Wira bruk, i södra Roslagen, som grundades på 1630-talet, var landets första klingsmedja. Wiraspelen visas i början av sommaren. Det finns mycket att se i Roslagen och det är svårt för mig att välja men sök på nätet och glöm inte att åka ut till kusten också och ut på ett antal halvöar och öar om ni besöker Roslagen.


Underverk 3
Östra LagnöSkärgården får väl också anses vara ett underverk med alla sina öar och fantastiska utsikt. Skärgården kan man även uppleva från en finlandsbåt, om man åker dagtid och helst på sommaren, fast vill man bada så fungerar ju inte det. Då kan man istället åka med några av de trevliga skärgårdbåtarna mellan öarna (skaffa en tidtabell så du hinner planera resandet innan) eller paddla runt på egen hand (finns paddlings/roddbåtspaket).


Underverk 4
Uppland är väl det enda landskap som har två domkyrkor? Dels en i Stockholms stift dels en i Uppsala stift. Av domkyrkorna, så får jag ju helt klart rekommendera Uppsala domkyrka, som jag tycker är väldigt magnifik och som därför får vara det fjärde "underverket". Har ni möjlighet att besöka domkyrkan under en orgelkonsert, så får ni en musikupplevelse som bara är sååå fantastisk. När ni ändå är i Uppsala, så kan ni passa på att åka ångtåg på Uppsala-Lenna järnväg.


Underverk 5
Är man i Uppsala, så kan man passa på att besöka Linnés Hammarby, strax sydöst om staden. Det köptes av Carl von Linné 1758. Här kan man besöka såväl hans bostad som se hans samlingar och trädgårdarna och parken.

När ni kör därifrån, kör söderut tills ni kommer till en T-korsning. Sväng vänster och håll utkik efter en liten oansenlig byggnad till vänster om vägen (med sevärdhetsmärke). Det som finns i byggnaden är så kallade konungastenar och det kan ju vara kul att få se sådana?


Underverk 6
Skokloster är ett av Europas bäst bevarade 1600-tals slott. Huruvida man egentligen kan betrakta ett slott som ett underverk vet jag inte men dess samlingar bl.a av gamla vapen är klart intressant.


Underverk 7
Det är ju svårt att inte försöka välja något i Upplands del av Stockholm också så det sista underverket får väl vara landskapets del av huvudstadsområdet.

Riksdagshuset ligger i landskapet Uppland och det gör också det Kungliga slottet, dvs kungens arbetsplats. Kungaparet bor på på Drottningholms slott. Där kan man bl.a se Kina slott, Drottningholms slottpark och Drottningholms slottsteater.

Älgar på SkansenDet finns ett friluftsmuseum med byggnader från olika delar av Sverige. Det heter, som alla antagligen vet, Skansen. Där finns inte bara byggnader utan bl.a även djur. Dessutom så hålls olika evenemang där, exempelvis Allsång på Skansen, fast vill man uppleva det och dessutom ha en sittplats så får man vara ute i mycket god tid (många timmar innan).

Tekniska museet, häst som lyfter stockarTekniska museet har bl.a olika "prova på" saker och emellanåt visas saker rent praktiskt. Hästen på bilden användes för att visa hur en person, med hästens hjälp, kan lyfta upp stora stockar (som en person inte orkar lyfta) i en vagn.

Hagaparken i Solna är ju också rätt trevlig med koppartält och en slottsruin och en härlig miljö att vandra i.

I Solna finns också Ulriksdals slott med slottspark mm.


Nu lämnar jag över stafettpinnen till Leo, som får fundera över ämnet "De senaste fem Bästingarna" (dvs motsatsen till "värstingar" som vi ju redan vet att Leo är bra på).

Leo var snabb och bästingarna kan läsas här.

2 Kommentarer:

At 10 juni, 2005 08:58, Anonymous Anonym skrev...

Härligt, tack för tipsen! Jag är ledsen att jag begränsade dig till ett så snävt urval. Uppland borde förstås ha fått redovisa minst 17 underverk :)

 
At 10 juni, 2005 18:13, Blogger Mats skrev...

;-) jo självklart men jag kan ju alltid redovisa fler vid ett annat tillfälle.

Tack för en kul stafettsträcka.

 

<< Hem